Software | Fotografování | Grafický editor | Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio X: Umí vrstvy, vyrobí fotoknihu a získáte jej za roční paušál

  • Je to největší aktualizace za poslední roky
  • Konečně umí vrstvy, vyrobí fotoknihu i obraz
  • Nově pouze jako předplatné s průběžnými upgrady

Konec léta je už roky ve znamení nového vydání českého správce a editoru fotografií Zoner Photo Studio. Hlavní specialitou letošní verze X je vylepšený efekt odlesku sluníčka, pět nových psychedelických filtrů a kontrastnější barvy ikonek v hlavním panelu…

Ne, stop! Všechno je úplně jinak.

Pokud patříte mezi letité fanoušky ZPS, vězte, že tentokrát nastává hotové zemětřesení a přicházejí dalekosáhlé změny, které reprezentuje i skok na verzi s označením X. Ty příjemné, které posouvají celý produkt o třídu výše, ale i koncepční, které mohou některé nemile překvapit.

Zoner Photo Studio přechází na systém předplatného

Nebudu chodit okolo horké kaše a napíšu to rovnou: Zoner Photo Studio X se naučilo pracovat s vrstvami a běžným domácím uživatelům by tím pádem mohlo nahradit bezplatný GIMP a zpravidla ukradený Photoshop. To je ta skvělá zpráva.

A teď ta druhá, která v sobě sice nese hromadu příslibů, ale leckdo může znejistit: Zoner Photo Studio přechází s novou verzí na systém předplatného. To znamená, že už si nekupujete klasickou licenci, ale pouze dočasný nájem. Zaplatíte 1 118 korun na rok (to odpovídá 99 Kč měsíčně), a pokud ten následující budete dřít bídu, Zoner vám dá ještě měsíc k dobru, a pak program zablokuje.

Brněnský softwarový výrobce se tedy nechal inspirovat Adobe a jeho předplatným Creative Cloud nebo třeba Microsoftem a jeho předplatným Office 365 a chce cílit zejména na ty, kteří si kupují čerstvé ZPS pravidelně.

O něco levnější než dosavadní klasická licence, ale…

Klasická licence ZPS doposud stávala 1 499 korun, takže na první pohled je předplatné ZPS X levnější o několik stovek, jenže ti, kteří kupovali ZPS každý rok, zpravidla investovali jen do upgradů a nikoliv do licencí pro zcela nové uživatele. Systém výročních upgradů ale zmizí, protože již žádné nebudou třeba.

Systém předplatného totiž přináší zároveň průběžný vývoj, který by měl podle autorů nabídnout balík novinek alespoň jednou za čtvrt roku. A budou to opravdu novinky a vylepšení a nikoliv jen opravné balíčky jako doposud. Průběžný vývoj by měl Zoneru pomoci rychleji reagovat na aktuální trendy a přání uživatelů, kteří doposud museli čekat celý rok na vydání nové velké verze.

Pokud máte ZPS 18, budete platit výhodnější paušál

No dobrá, ale co teda ty dosavadní levnější upgrady? Pokud máte loňské ZPS 18 a těšili jste se, že si letos před Vánocemi za pár stovek koupíte ZPS 19, Zoner vás ehodí přes palubu, protože alespoň po příští dva roky nabídne stávajícím uživatelům zvýhodněný paušál, který by se měl cenově více přiblížit výročním upgradům (cena 66 Kč na měsíc, tj. 792 Kč ročně).

Lze zároveň předpokládat, že kdyby měl Zoner s cenovou politikou předplatného (na které Češi nejsou příliš zvyklí) problémy, může ji kdykoliv upravit.

Pokud na paušál přecházet nechcete, ponechte si Zoner Photo Studio 18 nebo prostě jakoukoliv starší verzi, kterých se změny pochopitelně nijak nedotýkají.

Rekapitulace: ZPS se mění v roční předplatné. Nové funkce už nebudou vycházet vždy v září, ale průběžně po celý rok – podle slibů vývojářů prý alespoň jednou za čtvrt roku.


V dalších kapitolách se podíváme na klíčové novinky. Začneme tou nejviditelnější – vrstvami!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,