Software | Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio X se dočkalo zimní aktualizace. Vrací se vektorové tvary i efekty vrstvy

  • Je tu první upgrade Photo Studia X
  • Vrátily se efekty vrstvy a vektorové tvary
  • Přibyly ale i nové funkce

Zoner zkraje podzimu představil nové Photo Studio X a také přechod na systém předplatného. Citlivou změnu obchodní politiky se snažil obhájit průběžným vylepšováním českého správce a editoru fotografií s tím, že bude vydávat větší aktualizace několikrát do roka.

Ta první dorazila právě v těchto dnech a všichni zájemci si ji mohou vyzkoušet do 14. prosince zdarma.

Zimní aktualizace 2016, jak ji v Zoneru pojmenovali, opravuje některé bolestivé nedodělky, které z Photo Studia zmizely s příchodem verze X. Pokud vám tedy chyběly třeba efekty vrstvy (stíny, obrys aj.), zimní aktualizace je vrací zpět, takže práce s vrstvami je nyní mnohem použitelnější.

237173701
Zimní aktualizace Photo Studia X se dočkala efektů vrstvy, na které jsme byli zvyklí v předchozích verzích

Co se vrstev týče, programátoři také zapracovali na živých náhledech jejich miniatur, rychlém pojmenovávání a hromadném přepnutí viditelnosti.

Další hojně citovanou bolístkou ZPS X byla absence vektorových tvarů. Předchozí verze uměly vložit do grafiky základní vektorové tvary a šipky. ZPS X se to naučil až nyní krátce před Vánocemi.

625009259 321679654
Vektorové tvary

Zimní upgrade Photo Studia nicméně není pouze opravný – přináší i některé funkční novinky. Režim Vyvolat se naučil kruhové filtry, chytré zaostření umí doostřit jen to, co je potřeba, a stejně tak se zlepšil nástroj pro odstranění šumu nebo práce s pohlednicemi.

946575334 132728285
V režimu Vyvolat můžete vložit do scény libovolné množství kruhových filtrů a ve vybrané výseči upravovat expozici, barvy a zaostření
750207621 479443616 658112133 565485877
Režim vyvolat a Editor nyní mají vedle stávajících režimů doostření i Chytré doostření, které pomůže v tom, aby se nedeformovala celá fotografie. Podobně pracuje i chytré rozmazání, které namísto plošného rozmazání zjemní to,. co potřebujete – třeba lidskou tvář.
465848166 277981604 986594299
Přesnější odstranění šumu výběrem konkrétních barev, které jej způsobují, aniž by filtr příliš rozbil zbytek scény
283715546 997233600 417894966
Pokročilejší zobrazení masky
243851583
Lepší práce s tištěnou pohlednicí

V Zoneru ještě budou muset zapracovat na výkonu, některé operace v ZPS X jsou totiž pomalejší než u jeho předchůdce – typicky třeba Rychlé úpravy. Na vině je podle tvůrců přechod na zcela nový systém a programátoři si toho jsou vědomi. Zrychlení Photo Studia tedy bude jedním z úkolů pro příští měsíce.

Předplatné nakonec nebylo propadák

Zoner na tiskové konferenci k zimní novince zároveň zopakoval, že se bude snažit dodržovat čtvrtletní cyklus velkých aktualizací, ta příští tedy dorazí na jaře. Fanoušci Photo Studia nakonec podle čísel přijali i nový a zpočátku silně kritizovaný model předplatného – ZPS X si zatím pořídilo jen o pár procent méně zákazníků než ZPS 18. Uživatelé ZPS X jsou zároveň podle čísel mnohem aktivnější a Photo Studio používají častěji než předchozí verzi.

Zoner se Affinity nebojí

Zástupců Zoneru jsme se samozřejmě ptali i na balík kreativních aplikací Affinity, které seženete za tisícikorunu. Výrobce před pár týdny na Windows uvedl vektorový Designer a brzy bychom se měli dočkat rastrového Affinity Photo, což je takový malý Photoshop opět za tisícikorunu.

Zoner se však tohoto nástroje, který spadá do stejné cenové kategorie jako ZPS, dle svých slov nebojí a domnívá se, že oba nástroje mají odlišné využití. Zatímco Affinity je především rastrovým editorem jako Photoshop, ZPS chce být především fotoeditorem jako Photoshop Lightroom. Pro Zoner je tedy momentálně klíčový modul Vyvolat, ve kterém bychom dle něj měli provést drtivou většinu úprav.

Diskuze (12) Další článek: UPC překopli páteřní kabel. V Brně i druhý den nejede internet ani kabelovka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,