Prohlížeče | Opera

Znovuzrozená Opera: Prohlížeč má integrované komunikátory a vypadá jinak

  • Opera Reborn přináší integraci nejoblíbenějších komunikátorů
  • Vylepšen byl také vzhled a přibyl tmavý režim
  • Prohlížeč bude upozorňovat na nezabezpečené přihalšování

Po dvouměsíčním testování dnes vydala Opera verzi svého prohlížeče, kterou označuje kódovým názvem Opera Reborn. Ten napovídá, že se nejedná o běžnou aktualizaci s opravami chyb, do Opery totiž přibyly důležité funkce, došlo k rozšíření několika nastavení a vývojáři rovněž přišli s novým vzhledem.

Komunikátory po ruce

První změnou, kterou si každý uživatel všimne ihned po startu nové verze, je postranní panel v levé části prohlížeče. Ten byl v předchozí verzi zobrazen pouze na stránce Rychlého přístupu, nyní se však nabízí ve výchozím stavu uživatelům všude. Nově na něm najdeme kromě ikon Historie, Stahování nebo Nastavení také trojici komunikátorů – Facebook Messenger, WhatsApp a Telegram. Pokud kteroukoliv z těchto platforem používáte, nemusíte otvírat její webovou verzi běžnou cestou, ale můžete ji mít vždy po ruce díky integraci do Opery.

Samozřejmě se nejedná o vlastní klienty, ale pouze o webové aplikace otevírané ve speciálním okně. Výhody jsou však jasné – není třeba pro komunikátory plýtvat běžnou kartou a lze k nim přistoupit přes otevřenou stránku. Kromě toho, je lze přepnout do tzv. split-screenu, kdy na jedné půlce prohlížeče je zobrazena běžná webová stránka a na druhé potom okno komunikátoru. Stačí k tomu použít ikonu v pravém horním rohu Připnout do Docku. K rychlému přístupu rovněž slouží klávesová zkratka Ctrl+Shift+M.

V případě WhatsApp je pro funkčnost nutný smartphone s aktivní aplikací na stejné lokální síti – právě přes něj probíhá veškerá komunikace. Pokud ale ani jeden komunikátor nevyužíváte, lze je z postranní lišty odstranit, takže zde nebudou odsouvat další důležité položky.

Nové barvy

Součástí Opery Reborn je rovněž nový vzhled, který počítá především s novými barvami a zjednodušenou sadou ikon. V prvním případě se však nejedná pouze o přebarvení tapet na stránce Rychlého přístupu (kterých najdete v nastavení opravdu dost), ale především podporu tmavého režimu. Ten lze jednoduše aktivovat buď v běžném nastavení, ale o něco rychleji také otevřením Rychlého přístupu a volbou Povolit temné téma v nabídce Přizpůsobit.

Do tmavých odstínů se přebarví většina rozhraní, primárně potom hlavní lišta s otevřenými kartami a panel záložek. Ve světlých barvách potom zůstanou nabídky jako je Stahování nebo Historie.

Vedle tmavého režimu designéři zapracovali také na sadě ikon a jejich animacích – především těch v postranním panelu a také na stránce Rychlého přístupu. Nyní jsou ikony značně zjednodušené a efektně reagují na přejezd myší.

Rozšířené nastavení

Jednou z funkcí, která má Opera navíc oproti konkurenci typu Chrome, je integrované blokování reklam. To se nyní dočkalo nového nastavení jako je rozšířená správa blokovacích seznamů a nově je také stránka automaticky obnovena, pokud na ní uživatel blokování reklamy aktivuje.

Vývojáři rovněž zavedli upozorňování na nezabezpečené přihlašování. Pokud tedy prohlížeč na webu detekuje přihlašovací formulář, z něhož data neputují na webový server šifrovaně prostřednictvím HTTPS, zobrazí u něj hlášku, že Přihlášení není zabezpečené.

Kromě toho, v nové verzi Opery najdeme i vylepšení výkonu, především na straně akcelerování videa, které by mělo být efektivnější a postarat se tak o plynulejší přehrávání ve vyšších rozlišeních a zároveň snížení spotřeby na baterii.

Novou Operu můžete stahovat pro Windows zde a pro macOS zde.

Diskuze (36) Další článek: Nový 3D skener vám ukáže, kde přesně přibíráte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,