Známe nejlepší české internetové projekty roku 2013

Co bylo nejzajímavějšího na českém internetu v uplynulém roce, to prozradila anketa Křišťálová Lupa 2013. Tentokrát anketě vládlo Peklo na talíři.

Včera večer proběhlo slavnostní vyhlášení ankety Křišťálová Lupa 2013, která již poosmé hledala nejzajímavější projekty na českém internetu za poslední rok. V sedmi kategoriích hlasovala veřejnost v zastoupení 64 355 hlasujících, v dalších sedmi kategoriích 104členná odborná porota.

Anketa se v průběhu své osmileté historie neustále přizpůsobuje dynamice rozvoje internetu, a tak se kategorie i jejich osazení průběžně mění. Zpočátku určovala obecně nejoblíbenější weby českého internetu obecně, v posledních letech se ale více zaměřuje na novinky z posledního roku. A nejinak tomu bylo letos. Některé kategorie zůstaly obsazeny tradičními bojovníky, ve většině však bodovaly maximálně rok staré projekty, nebo takové, které v posledním roce prošly významnou inovací.

Veřejnost fandí kvalitnímu jídlu

Hlasování veřejnosti ukázalo, že aktuální trend kontroly kvality potravin je velmi silný. Hned ve dvou kategoriích zvítězily projekty tohoto zaměření. Mezi nejoblíbenějšími mobilními aplikacemi nepřekvapí seznamácké Mapy.cz, z portfolia Seznamu dále zabodoval i přepracovaný Stream.cz. Jeho proměna však přišla až po spuštění hlasování. Český smysl pro humor pak dokazují výsledky v kategorii menších internetových projektů jednoho autora, neboli „one man show“.

Opraski.jpg
Autor „oprásků“ už se pochlubil lupou na svém blogu

Nástroje a služby (hlasování veřejnosti)

  1. Stream.cz
  2. ČSFD.cz
  3. Český hydrometeorologický ústav

One (wo)man show (hlasování veřejnosti)

  1. OPRÁSKI SČESKÍ HISTORJE
  2. HUDEBNÍ MASAKRY
  3. Protivná blondýna

Veřejně prospěšná služba (hlasování veřejnosti)

  1. Potraviny na pranýři
  2. Volební kalkulačka
  3. Rekonstrukce státu

Zájmové weby (hlasování veřejnosti)

  1. PEKLO NA TALÍŘI
  2. Edna.cz
  3. eMimino.cz

Mobilní služba (hlasování veřejnosti)

  1. Mapy.cz – nová aplikace
  2. ČSFD.cz
  3. Aladin

Překvapení přinesly ale i tradiční kategorie internetového obchodování a zpravodajství. Mezi obchody totiž neuhájila loňské vítězství Alza.cz a nebyla přitom poražena předloňským vítězem, který letos prošel velkým redesignem – tedy Aukrem. Vítězství patří Heurece.

MapyCZ 05.jpg MapyCZ 01.jpg MapyCZ 02.jpg MapyCZ 03.jpg MapyCZ 04.jpg
Nové Mapy.cz – celé Česko je offline, mapa se díky tomu načítá velmi rychle.

Na přední pozici ve zpravodajství se nic nemění, zvítězil iDnes.cz, ale další dva tradiční zpravodajské weby byly převálcovány veřejnoprávním zpravodajským webem ČT24. Naše vydavatelství pak velmi potěšil posun našeho ekonomicky zaměřeného zpravodajského webu E15.cz z loňského desátého místa na letošní sedmou pozici.

Internetové obchodování (hlasování veřejnosti)

  1. Heureka.cz
  2. Alza.cz
  3. Aukro.cz

Zpravodajství (hlasování veřejnosti)

  1. iDNES.cz
  2. ČT24
  3. Novinky.cz

Sociální sítě inspirují

Neméně zajímavé výsledky přineslo i hlasování odborné poroty. Projektem roku se stal ve shodě s veřejným hlasováním pořad Peklo na talíři, který je publikován prostřednictvím služby Stream.cz. Dotýká se aktuálního tématu pro internet velmi vhodným způsobem – krátkým úderným videem. To má za následek abnormálně silný virální účinek.

Peklo.jpg

Osobností roku se stal internetový publicista Petr Koubský, který byl v uplynulém roce velmi aktivní. Dobře si také vedly různé aktivity na sociálních sítích. Dvě druhá místa má například připadla projektu @Spren1968, v rámci kterého Filip Rožánek z Českého rozhlasu psal v létě na Twitter zpravodajství, jakoby probíhalo přesně před 45 lety. Jiná akce známá především z Twitteru sklidila i první místo, a to online kampaň „Karel na hrad“.

Z českých projektů, které se prosadily v zahraničí, nejvíc zaujal Apiary.io. Z hlediska internetového byznysu se nejvíce zalíbil projekt Damejidlo.cz a z hlediska obsahu nejvíce inspirovaly výsledky datových žurnalistů webu iHned.cz. Anticena připadla na problém monopolu na data o jízdních řádech, se kterým loni vehementně bojoval Seznam.cz. A povedlo se, podle čerstvých zpráv stát v příštím roce poskytne data o jízdních řádech ve strojově čitelné podobě všem.

Anticena

  1. Monopol na data o jízdních řádech
  2. - 3. Nedodržení závazků české vlády v rámci Open Govern a Google Images Search

E-commerce inspirace

  1. DameJidlo.cz
  2. Bonami.cz
  3. AEROVOD

Globální projekty českých tvůrců

  1. apiary.io
  2. Brand Embassy
  3. CDN77.com

Marketingová inspirace

  1. Online kampaň Karel na hrad
  2. Jaromír Jágr na Facebooku
  3. Těžká váha.cz

Obsahová inspirace

  1. Datová žurnalistika na IHNED.cz
  2. Srpen 1968 na Facebooku a Twitteru
  3. Tablet media: Dotyk

Osobnost roku

  1. Petr Koubský
  2. Josef Šlerka
  3. Roman Vaněk

Projekt roku

  1. PEKLO NA TALÍŘI
  2. Srpen 1968 na Facebooku a Twitteru
  3. Demagog.cz

Zvláštní cena serveru Lupa

  • Stratocaching

Kompletní výsledky ankety Křišťálová Lupa 2013 najdete na stránkách ankety: kristalova.lupa.cz/2013  

 

Diskuze (6) Další článek: AMD chystá vlastní herní tablet s Windows 8.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,