20 let Živě.cz

Živě.cz má dnes 20 let!

  • Živě.cz dnes slaví 20. narozeniny
  • Podívejte se, jak se náš web vyvíjel v čase
  • Zavzpomínejte na jeho počátky

22. října 2016 slaví Živě.cz 20. výročí od svého založení. Náš web byl oficiálně spuštěn právě v tento říjnový den roku 1996.

Původně jako internetové zpravodajství redakce časopisu Computer z počítačového veletrhu Invex, ale po skončení veletrhu jsme stránku tak nějak „zapomněli vypnout“. Z podtitulu Novinky na Invexu živě se stalo zpravodajství z Computeru živě a posléze už web fungoval jako samostatné médium s vlastním názvem a doménou – Živě.cz. Téma kolem počítačů mu zůstalo, stejně tak úzká spolupráce s časopisem Computer, který je ještě o dva roky starší.

Klepněte pro větší obrázek
Živě z Invexu v roce 1996. K prohlížení sloužil pochopitelně Netscape. Zdroj: Muzeum Internetu

V dnešní jubilejní den si proto můžete na Živě.cz zavzpomínat na rok 1996. Pomohou vám k tomu články, které budou v průběhu dne vycházet. Všechny budou 20 let staré. Ale přiznáváme, že to bude „jen jako“, protože zcela původní zápisky z 22. října 1996 se zapisovaly přímo do kódu webu a jsou již definitivně ztraceny. Něco jsme ale přece jen našli!

Našli jsme zálohu webu z roku 1997, kde jsou k dohledání i články sahající do roku 1996. Podívejte se na adresu www.zive.cz/zive1997, kde je toto historické Živě.cz vystaveno (mnohé odkazy již nefungují, vše je původní).

Jak se měnil design Živě.cz

Na vývoji designu webu je krásně vidět, jak byla zprvu webová stránka čistě technická záležitost. Složitá, komplikovaná, nepřehledná. Priority i používání webu se ale postupně měnilo a tomu se přizpůsoboval i vzhled Živě.cz:

Klepněte pro větší obrázek
1997: máme nové logo, název, chuť psát a možná i první malou reklamu
Klepněte pro větší obrázek
2000: Móda velí roztáhnout web na šířku obrazovky. Logo se stěhuje netypicky doprava
Klepněte pro větší obrázek
2002: Móda sloupcová. Logo je zpátky vlevo a doprostřed jsme vměstnali dva hlavní sloupce
Klepněte pro větší obrázek
2005: Máme nové diskuzní fórum a hranatý web s výrazně červeným záhlavím plný boxíků
610849604
2007: Zjednodušení struktury, lehčí a přehlednější design, články s úvodními obrázky
689641179
2009: Trend webového designu udávají sociální sítě, a tak i my už máme „vše v jednom feedu“, tedy bleskovky i články dohromady.
281444456
2016: Živě.cz jak ho znáte dnes. Žádné zbytečnosti jako tlačítka, boxíky, stíny, zaoblení, karusel... Maximálně jednoduchý design a stále živý stream s články

Zavzpomínejte na Živě.cz

Když jsme se připravovali na dnešní 20. výročí, rozhodli jsme se, že nebudeme ani tak připomínat samotné Živě.cz, ale dobu, ve které web vznikl. Proto dnes ty dobové články kolem, nebo speciální díl Týdne Živě. Důvodem byl i fakt, že na počátky samotného Živě.cz už jsme vzpomínali před pěti lety, při oslavách patnáctin. Přečtěte si článek nebo se podívejte na vzpomínkový Týden Živě.

A zajímavost na konec, kterou si možná hned neuvědomíte. Víte, co znamená 20 let na webu? Ještě neexistoval ani Google, ten přišel až o dva roky později. Neexistovala Wikipedia, ta byla spuštěna až v roce 2001. O Facebooku se nám ještě ani nesnilo, vrcholem moderní komunikace bylo právě spuštěné ICQ...

Diskuze (19) Další článek: Twitter, Spotify, Reddit a další jsou dole. Může za to rozsáhlý DDoS útok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,