Zenbook UX305 je po všech stránkách lepší než MacBook Air, hlásá Asus

Asus se na veletrhu IFA pochlubil svým novým top modelem nazvaným Zenbook UX305 a neskromně ho srovnává s MacBookem Air. Nový Zenbook je prý lepší. Leckteré technické parametry tomu nasvědčují, například tloušťka pouhých 12,3 mm a použití zcela nového procesoru Intel Core M založeného na 14nm architektuře Broadwell.

Nový Zenbook UX305 je třináctipalcovým ultrabookem. Displej kupodivu nemá dotykový, ale přesto zajímavý – nabízí totiž rozlišení 3200×1800 bodů. Tady má Asus pravdu, že MacBook Air na Retinu stále ještě čeká a je v tomto směru pozadu. A MacBook Air ztrácí i ve své stěžejní disciplíně, tedy mobilitě a designu – Asus je se svými 1,2 kg o patnáct deka lehčí a s 12,3 mm tloušťky téměř o půl centimetru tenčí než třináctipalcový Air.

200247610

Ve výbavě tenkého Asusu dále najdeme tři porty USB 3.0, výstup na monitor prostřednictvím MicroHDMI, Wi-Fi standardu 802.11ac, SSD o velikosti 128 nebo 256 GB a také údajně kvalitní reproduktory Bang & Olufsen. Tělo z lehkých slitin bude dodáváno ve dvou barevných provedeních – temně šedé a bílé.

Kde by mohl stávající MacBook Air zabodovat, to je výdrž. O té se Asus blíže nezmiňuje a jen víme, že akumulátor má kapacitu 45 Wh. Vzhledem k úspornosti nového čipu to automaticky neznamená, že by o 5 Wh větší akumulátor v aktuálním Airu s Haswellem vydržel déle, ale MacBooky jsou v této disciplíně přeborníky i z jiných důvodů. Souboj v této rovině každopádně odhalí až testy.

1092727

MacBooky Air se bezesporu rovněž připravují na nové procesory Core M a displeje s jemnějším rozlišením. Než je ale Apple odhalí, může skutečně Asus říkat, že je jeho UX305 lepší. Tedy minimálně po stránce hardwaru.

Diskuze (45) Další článek: Steve Ballmer vymyslel text první obrazovky smrti BSOD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,