Microsoft Store | Grafický editor

Zdarma dostupný Paint.net se objevil ve Windows Store. Za 259 korun

Oblíbený grafický editor Paint.net, který je dostupný zdarma, konečně zavítal na Windows Store. Instalace je tudíž snadná a na jedno kliknutí, přičemž program je totožný s klasickou verzí. Jediné, v čem se liší, je cena. Ve Windows Store zaplatíte 259 korun.

Nejedná se ale o žádný podvod, jak by se na první pohled mohlo zdát. Svůj krok zpoplatnit aplikaci Rick Brewster, vývojář aplikace, zdůvodňuje bonusy, které přináší distribuce skrze Windows Store. Mezi nimi jsou automatické aktualizace (běžná verze programu kontroluje dostupnost novinek jednou za 10 dní), snadná instalace na jedno kliknutí a vyšší spolehlivost. Platbu lze brát i jako podporu vývoje, i když 259 korun za program, který je běžně zdarma, se může zdát příliš. Do konce října je ale v akci za 143 korun.

560072313
Paint.net je šikovný grafický editor, který konkuruje třeba známějšímu Gimpu. Je nabízen zdarma s tím, že autora můžete dobrovolně podpořit. Do Windows Store se ale dostal jako placený software.

Zpoplatnění freeware programu v rámci Windows Store není příliš běžný krok, například prohlížeč obrázků IrfanView či editor vektorové grafiky Inkscape jsou v obchodě také zdarma. Uvidíme, zda se tato cenová politika autorovi vyplatí, či půjde s cenou dolů, případně opět opustí Windows Store, jako mnoho vývojářů před ním.

Uveřejnění v obchodu s aplikacemi přichází editor zároveň s novou verzí 4.0.18, která dle slov vývojáře zrychluje start aplikace až o 25 %, umožňuje instalaci pluginů pro každého uživatele zvlášť ze složky Dokumenty a při použití přenosné verze ukládá barevné palety společně s .exe souborem, nezůstanou tedy v Dokumentech počítače, kde jste pracovali.

paint.png
Zadarmo? Ale kdeže, 259 korun

Aplikaci Paint.net můžete stahovat z Windows Store, instalovat ji lze pouze na počítače s Windows 10.

Z Windows Store si můžete stáhnout i Paint 3D od Microsoftu:

Diskuze (20) Další článek: V osmnácti jako v patnácti: Dnešní děti se do dospívání nehrnou!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,