Základní hardware ultrabooku s Core M váží jen 10 deka a je velký jak mobil

Jak velká je vlastně základní deska moderního ultrabooku? Při své tloušťce, hmotnosti… asi to moc nebude, když se kolem musí vejít baterka, úložiště, klávesnice a další komponenty. Setkali jsme se s techniky Intelu, kteří nám prozradili něco málo o konstrukci ultrabooků s novými procesory Core M. Ty mají TDP jen 4,5 W a umožňují konstrukce pasivně chlazených zařízení s tloušťkou pod 9 mm.

CoreM_004 .jpg CoreM_005 .jpg 
Core M s deskou, flash pamětí i Wi-Fi modulem.

Vzhledem k požadavku na maximální prostorovou úsporu a optimalizaci výkonu je jasnou cestou vývoje integrace. A tak je základní deska nových ultrabooků ve výsledku velmi malou destičkou hustě osázenou čipy. Pro ukázku nám byl předveden prototyp desky pro Core M od Llama Mountain. Její velikost, či spíše malost, je neuvěřitelná. V podstatě se dostáváme na velikost většího chytrého telefonu.

Na obrázcích můžete vidět, že je k hlavní modré desce připojena ještě menší zelená – ta nese flash paměti a modul pro bezdrátové technologie. Toť vše. Celé to váží 100 gramů.

CoreM_006 .jpg CoreM_007 .jpg 
Deska zde leží na hliníkovém zadním krytu notebooku. Už jistě tušíte, jak se to celé chladí...

Chlazení je řešeno pasivně a to tak, že je plocha procesoru přímo spojená s vnějším obalem ultrabooku či tabletu. Při té příležitosti jsme si mohli prohlédnout tři prototypy referenčních tabletů – jeden měl záda z hliníku, druhý celé z mědi a třetí z pozlaceného hliníku. Inženýři na nich testovali, jak se materiál obalu projeví na schopnosti odvodu tepla a provozní teplotě procesoru. Výsledek? Kupodivu jsou prý rozdíly úplně nepatrné.

CoreM_001 .jpgCoreM_002 .jpg 
Hliník, zlato, měď... je to celkem jedno. Na výkon či odvod tepla to nemá valný vliv.

Přišlo také na benchmarky. 3DMark (Ice Storm Unlimited) ukázal skóre přes 50 tisíc, v javascriptovém SunSpideru jsme naměřili 115 ms. To jsou na mobilní procesor celkem impozantní výsledky. Referenční tablety se přitom ani moc nezahřály. Čekali jsme výheň v bodě, kde se procesor dotýká kovových zad, ale záda byla sotva vlažná.

CoreM_003 .jpg 
Slušné...

Srovnání výkonu nám bylo předváděno s procesorem Bay Trail, který má srovnatelné TDP. To ale nebylo moc fér a nepřekvapí, že byl procesor Core M v praktických úlohách s Lightroomem s přehledem dvakrát rychlejší. Zajímavější by bylo srovnání s minulou generací, tedy úspornými Core i5/i7 Haswell-Y. Ale jak se dá čekat, to bychom nijak závratné rozdíly neviděli. 

Náklady spojené s cestou redaktora na IDF hradila společnost Intel.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft uvedl nový herní ovladač z Xboxu One pro počítače s Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,