Zakladatel Valve a Steamu: budoucnost hraní je na platformě Linux

Gabe Newell, který stojí za společností Valve (Half-life, Counterstrike a další) a největší digitální platformou pro distribuci her – Steamu, se objevil na konferenci Linuxcon se svou krátkou přednáškou.

V přednášce se vyjádřil o minulosti, současnosti i budoucnosti herního ekosystému a jak obrovský trh se z původně malé oblasti stal. Když vyjde aktualizace na nějakou populární hru na Steamu (v tomto případě DOTA 2), množství datových přenosů dosáhne i na dvě procenta všech přenosů na internetu (3,5 Tb/s) a to je digitální distribuce relativně na začátku.

V únoru tohoto roku Valve představilo Steam pro Linux a nyní je již k dispozici 198 her, které lze přes Steam stáhnout a hrát přímo na operačním systému Linux. Dle Newella byly ale začátky těžké, především kvůli problémů s ovladači od grafických karet, ale ve spolupráci s Nvidií a AMD se věci začaly zlepšovat. Valve a jeho inženýři se také podílí na projektu LLDB Debugger, který má zlepšit a usnadnit programování pro platformu Linux obecně a s tím související optimalizaci her. Pokud se chce, hry na Linuxu mohou běžet rychleji, než na Windows.

gabe-newell-linuxcon.png
Gabe Newell se svou přednáškou na Linuxconu (Zdroj: Linux)

Podle jeho slov bude mít otevřená platforma vždy navrch a bude se rychleji rozšiřovat, než uzavřená platforma (v minulosti kritizoval například Windows Store ve Windows 8). Otevřenost ale přináší i řadu problémů, které je nutné aktivně řešit. I když prodeje klasických počítačů každý rok procentuálně klesají i o dvouciferné hodnoty, Steam zaznamenal meziroční růst prodejů o 76 %. Podle něj se trh vyčistí a zůstane jen několik velkých výrobců počítačů.

Gabe Newell zmínil také Steam Box určený pro interaktivní používání na televizi a také navnadil na příští týden, kdy Valve představí dlouho očekávánou novinku pro „obýváky“, která by měla zahrnovat i malý počítač.

Kromě Xboxu One a PlayStationu 4 tak možná budeme mít v konzolovém souboji i další krabičku od Valve, která bude postavená na Linuxu a bude otevřená vývojářům z celého světa. 

Diskuze (171) Další článek: Intel plánuje 7nm procesory na rok 2017, v zařízeních pak v roce 2018

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,