Prohlížeče | Windows 10

Zakladatel Opery a šéf Vivaldi se zlobí na Microsoft. Ve Windows 10 prý používá nefér praktiky

Na praktiky, které Microsoft používá při propagaci svých produktů si stěžují nejen uživatelé, ale i významné osoby IT světa. Svůj rozčílený blogpost nyní přidal také Jon von Tetzchner, jeden ze zakladatelů Opery a aktuální šéf prohlížeče Vivaldi. Stěžuje si na nefér propagaci prohlížeče Edge.

Vzhledem k tomu, jaký produkt Tetzchner vyvíjí, nemusíme se divit jeho rozhořčení z toho, jakým způsobem se Windows chová po updatu na nejnovější desítky. Ačkoliv dokáže aktualizační proces přenést mnohé parametry, zcela ignoruje výchozí prohlížeč a na jeho místo nastaví Microsoft Edge. To může být problém především u méně zkušených uživatelů, pro které může být změna výchozího prohlížeče nepřekonatelnou překážkou.

Scrn-01-24-009.png
Výchozí prohlížeč lze ve Windows 10 nastavit jednoduše v Ovládacích panelech. I to ale může být pro některé uživatele překážkou

Stejným způsobem se prý potom Windows 10 chová při instalaci nového prohlížeče – Tetzchner si stěžuje na to, že systém opět resetuje výchozí prohlížeč na Edge místo toho, aby se uživatele zeptal nebo automaticky nastavil instalovaný browser.

Setkáváte se s těmito problémy a měl by Microsoft standardně přenášet i nastavení výchozího prohlížeče? Nebo je jeho právo ve svém systému upřednostňovat svůj prohlížeč?

Přečtěte si také:

Diskuze (74) Další článek: Pájet, kódovat, milovat: brněnské VUT láká holky na technické obory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,