Technologie | Virtuální realita

Zakladatel Oculusu chce vyvíjet VR technologie pro armádní využití

Palmer Luckey, spoluzakladatel Oculus Rift, odhalil, co bude jeho dalším projektem. Zakládá startup, který bude vyvíjet technologie na tvorbu virtuálních zdí. Luckey to potvrdil serveru The New York Times a zároveň zmínil, že jeho chystaná technologie je v raném stádiu a využití najde v armádním prostředí a na hranicích.

Luckey si to přestavuje jako čistě virtuální zeď, která bude vědět, jakmile se k ní někdo přiblíží nebo jí projde, a jedince identifikuje. Systém bude využívat kombinaci infračerveného záření a LIDAR – stejné metody dálkového měření pomocí laseru, kterou využívají autonomní vozidla. Podobná technologie by mohla být využita k zabezpečení armádních objektů, budov a fyzických hranic států.

Dalekosáhlé LIDAR senzory jsou v tuto chvíli poměrně drahé, mohou stát až dva miliony korun. Levnější modely za 200 tisíc zas nemají velký dosah. Luckey se domnívá, že zvládne vytvořit kompromis, který bude dostupný, pokryje oblasti okolo 500 metrů a který bude zároveň dostatečně chytrý na to nezaznamenávat zvířata a ptáky.

Podle Luckeyho je totiž v obranném průmyslu nedostatek inovace, i když se do výzkumu investuje. Multimilionář, kterého proslavil zejména Oculus Rift, se proto nyní snaží věc změnit a projekt si momentálně financuje sám.

Diskuze (2) Další článek: TP-Link Deco: Jednoduše a levně pokryje domov rychlou Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,