Zakladatel Napsteru chce streamovat filmy v den jejich premiéry. Levné to ale nebude

Miliardář Sean Parker, zakladatel Napsteru a bývalý předseda Facebooku připravuje další službu pro streamování filmů. Od těch stávajících jako je Netflix nebo Hulu se má lišit dostupností filmů – chce přimět studia k tomu, aby i největší trháky byly pro diváky u televize dostupné v den premiéry. To by mělo být největším tahákem služby Screening Room. O plánovaném projektu informoval web Variety.

Sean_Parker_2011.jpg
Sean Parker

Pokud by se něco takového zadařilo, mohlo by to znamenat značný průlom v online distribuci filmů a vážnou konkurenci i pro Netflix. Jenže tahle revoluce bude něco stát a rozhodně to nebude málo. Parker plánuje, že by filmy byly dostupné prostřednictvím speciálního set-top-boxu, který by stál 150 dolarů. Jakkoliv to zní paradoxně, Parker tím chce zamezit pirátství. Jenže zatímco by nějaké čtyři tisícovky za přijímač nebyly velkou překážkou, ceny za vypůjčení filmů určitě ano. Za film zpřístupněný na 48 hodin je totiž v plánu částka 50 dolarů (asi 1 200 Kč).

Bohužel, jiná cesta k podobnému modelu prozatím asi nepovede, oněch 50 dolarů se totiž rozdělí takto: filmové studio dostane 20 dolarů a distributor dalších 10 dolarů. Aby na tom netratila ani kina, přinesou každému platícímu divákovi dva lístky. Samotný zisk provozovatele by potom měl činit 10 %, tedy 5 dolarů.

Diskuze (22) Další článek: Seagate představil nejrychlejší SSD na světě s pekelnou rychlostí 10 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,