Google | YouTube | Střih videa

Z YouTube zmizí nástroje pro editaci videa. Podle Googlu je nikdo nepoužívá

Pokud pracujete na střihově náročném projektu přímo na YouTube, budete jej muset stihnout dokončit do 20. září. Největší video portál světa oznámil, že v tento den ukončí funkci svých nástrojů pro editaci videa. Důvod? Skoro nikdo je nepoužívá.

YouTube editační nástroje poprvé zavedl v roce 2010. Od té doby je postupně vylepšoval, ale ani po sedmi letech fungování se nedají označit za nijak extra pokrokové. Není to ale proto, že by je zdejší programátoři nedokázali udělat lepšími, ale skoro nikdo je nepoužívá a tudíž není motivaci ze strany YouTube je vylepšovat.

Editační nástroje využívá jen 0,1 % tvůrců obsahu na YouTube, a to je toto číslo ještě zaokrouhlené nahoru. Server tak sám uznává, že mluvit o „malé oblíbenosti“ je ještě hodně nadnesené. Vedle střihových nástrojů lehne imaginárním popelem i nástroj pro tvorbu prezentací.

Co ale zůstane, jsou vylepšovací nástroje, tedy korekce barev, přidávání filtrů, rozmazávání a základní oříznutí. Elementární možnosti vylepšení videa tedy přece jen zůstanou, ale k pokročilejšímu editování se budete muset porozhlédnout po samostatném střihovém programu.

Jaký software na úpravu videa vybrat? Podívejte se na základní přehled domácích střižen:

Diskuze (11) Další článek: Chytré vysavače Roomba mají kompletní mapu vašeho bytu. Firma chce tato data prodávat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,