Facebook | Mobilní aplikace | Instagram

Z Instagramu se stává druhý Facebook. Testuje oddělení zpráv do samostatné aplikace

Novinky od Instagramu, sociální sítě zaměřené převážně na sdílení fotografií a krátkého videa, neutuchají. Po změnách týkajících se příběhů přichází novinka týkající se funkce Direct, tedy zasílání zpráv mezi uživateli. Sociální síť testuje jejich oddělení do samostatné aplikace, zatím pouze ve vybraných zemích. Informoval o tom web The Verge.

Rozdělení dává částečně smysl, Instagram slouží k veřejnému sdílení fotografií, zatímco funkce Direct je určena k soukromé komunikaci, separování do samostatné aplikace tak může dát prostor pro vylepšení. Přesto je tu paralela s podobnou akcí, kterou Facebook provedl před lety, kdy ze své hlavní aplikace vyčlenil zprávy do Messengeru.

Chování instagramu je pak podobné, po nainstalování aplikace Direct jsou všechny zprávy a reakce přesměrovány do ní. Ta se navíc chová velmi podobně jako Snapchat a je mu de facto přímou konkurencí. Při otevření tedy rovnou zapíná fotoaparát, který zdědil všechny filtry z klasické aplikace a přidává čtyři zcela nové.

Pro Snapchat může jít o vážné ohrožení. Příběhy, které Facebook od něj zkopíroval, používá v Instagramu více uživatelů, než má Snapchat dohromady a nyní by mu tak díky Directu mohl převzít i ty, kteří si chtějí soukromě psát a posílat fotografie a videa s filtry.

Aktuálně testování probíhá v několika vybraných zemích, mezi nimiž je Chile, Izrael, Itálie, Portugalsko, Turecko a Uruguay. Uvidíme, zda bude pokus úspěšný a Facebook zavede novinku celosvětově. S ohledem na to, jak se i přes úvodní nesouhlas uživatelů Messengeru daří (má přes 1,3 miliardy aktivních uživatelů) je pravděpodobné, že k rozdělení opravdu dojde.

Nedávno představené novinky v Instagramu:

Diskuze (2) Další článek: Synergy 2.0: další cesta, jak jednou klávesnicí a myší ovládat více počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,