Microsoft | Hardware

Xbox One S: výkonnější APU, nové chlazení a vestavěný zdroj

Nová verze herní konzole Microsoftu zamířila do obchodů, kde jeho cena začíná na částce 10 690 Kč. Od původního Xboxu One se liší především menšími rozměry, které se o třetinu smrskly a Microsoft nově pro konzoli zvolil bílou barvu. Ani nový Xbox samozřejmě neunikl pitvačům z iFixit, kteří konzoli rozebrali do posledního šroubku.

Velkou výhodou oproti předchozí verzi je integrování napájecího zdroje přímo do těla konzole. Xbox One byl totiž dodáván s obřím adaptérem, který si jiné označení než cihla nezasloužil. Nyní jej Microsoft razantně zmenšil a uvnitř stroje tak zabírá až překvapivě malou část.

Rozborka tak vyřešila častou otázku, zda půjde vyměnit interní disk za vlastní s větší kapacitou. Odpověď je stejná jako u předchozích verzí – ne bez ztráty záruky. Disk, jenž se připojuje přes SATA II, stále vyžaduje speciální formátování.

Asi nejzajímavější částí je samozřejmě hardwarová výbava, která se postarala o efektivnější chod při nárůstu výkonu. Srdcem je 16nm APU, které pro Microsoft vyrábí továrny TSMC. Obsahuje osmijádrové CPU Jaguar v základu nataktované na 1,75 GHz (stejně jako u Xbox One). O grafický výkon se postará GPU od AMD přetaktované na 914 MHz. Kapacita operační paměti zůstala na hodnotě 8 GB a je složena z šestnácti půlgigabajtových čipů. Úprav se dočkalo také chlazení, které nyní obstarává 120mm ventilátor v kombinaci s nízkoprofilovým chladičem s dvojicí heat-pipe.

1920x-1.jpg
Rozdíly ve snímkovací frekvenci v Project Cars (zdroj: Eurogamer)

Díky těmto novinkám může Xbox One S podávat o něco vyšší výkon ve hrách. Podle webu Eurogamer se jedná o nárůst v řádech jednotek procent. Největší nárůst se při testech projevil v Project Cars, kde při nejnáročnějších scénách běžela hra na nové konzoli o 7 FPS plynuleji. V ostatních hrách se potom jednalo o rozdíl 2-5 FPS.

Diskuze (20) Další článek: Skype přidává bota pro IFTTT - pošle zprávu, když se něco stane

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,