Windows | Windows 10 | Windows Insider

Windows Sets změní práci s programy, místo oken budeme mít záložky

Po podzimním ne příliš revolučním Fall Creators Update Windows 10 to vypadá, že se v další verzi Windows máme na co těšit. V nadcházejícím sestavení pro Insidery totiž Microsoft představí dvě velké novinky. Krom Windows Timeline se totiž ukáží i Windows Sets – záložky v aplikacích, které se umí synchronizovat napříč zařízeními.

Novinka bude prozatím fungovat ve vybraných UWP (tedy moderních) aplikacích od Microsoftu a umožní přidávat do otevřeného okna nové záložky podobně, jako v jakémkoliv internetovém prohlížeči.

Rozdíl je v tom, že jako další záložka může figurovat i zcela jiná aplikace, k Wordu si tak můžete třeba otevřít PowerPoint a Edge. Dále bude záležet i na vývojářích aplikací, aby podporu funkce přidali do svých programů.

Jak vše funguje se můžete vidět na následujícím videu:

To může být velmi užitečné, pokud pracujete na více věcech zároveň a chcete si v oknech udržet pořádek. Nejvíce budou ale z novinky čerpat předplatitelé Office 365 a uživatelé OneDrive, na cloud od Microsoftu je totiž navázáno několik funkcí.

Zaprvé vám na nové kartě systém nabídne dokumenty, na kterých jste v nedávné době pracovali napříč zařízeními a nedávno otevřené aplikace. Za druhé pak bude možné jednotlivé „sety“ synchronizovat právě skrze OneDrive a otevřít si je i na jiném počítači. Při otevření dokumentu z cloudového disku vám Windows nabídnou, zda chcete obnovit i další karty a pokračovat tam, kde jste přestali.

Celé to tedy zapadá do koncepce Microsoftu, který chce všechna zařízení propojit tak, aby člověk mohl plynule přejít z jednoho na druhé a vždy našel své dokumenty a aplikace ve stavu, v jakém je ponechal na předchozím stroji. S tím pomůže i již zmíněná Windows Timeline, která zase zaznamená historii otevřených aplikací a umožní je obnovit.

Obě funkce by se měly objevit v nadcházejícím sestavení Windows Insider, Microsoft zde ale poněkud překvapivě mění svůj přístup. Sets totiž nedostane každý, ale pouze omezený počet uživatelů a firma bude následně vyhodnocovat zpětnou vazbu.

Do ostré verze Windows by se Sets měly dostat někdy v průběhu příštího roku, přičemž není specifikováno, zda dorazí s další velkou aktualizací, nebo později. Microsoft pouze oznámil, že ji zpřístupní až bude zcela připravená. Je pravděpodobné, že se chce vyhnout odkládání, které doprovázelo dvě předchozá vydání Windows 10 – Timeline měla vyjít na podzim a funkce připnuté kontakty měla dorazit již na jaře.

Diskuze (50) Další článek: WD opouští ARM a přechází na čipy s architekturou RISC-V. Pro disky jich bude používat miliardy ročně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,