Software | Windows | Historie | Operační systémy

Windows 95 mají 22 let. Silný odkaz zanechávají i v nejnovějších Windows 10

  • Legendární operační systém Windows 95 byl představen před 22 lety
  • Tehdy znamenal obrovský vývojový skok
  • Uživatelské prostředí dnešních Windows má stále stejné hlavní rysy

Právě dnes, 24. srpna, je to 22 let od uvedení operačního systému Windows 95 na trh. Jednalo se o velký den nejen pro Microsoft, ale pro uživatele počítačů vůbec. Skončila éra samostatného MS-DOS a grafického prostředí s okny jen formou nadstavby. Systém Windows 95 předurčil jako standard 32bitové procesory a základ jeho uživatelského prostředí je používaný dodnes.

První uživatelé Windows 95 byli nadšení především z nového uživatelského prostředí. Přechod ze starších Windows 3.11 znamenal obrovskou změnu, daleko větší než třeba později v případě Windows 8. Ale tenkrát byla změna vnímána pozitivně a uživatelé si rychle zvykali.

Dobová reklama na Windows 95:

Systém zaujal tím, že jeho výchozí uživatelské prostředí bylo plně grafické. Na pozadí sice běžel MS-DOS 7, ale jeho textový terminál zůstával před běžnými uživateli skryt. Poprvé se objevilo tlačítko Start a pod ním dostupná nabídka všech programů a funkcí, premiéru si odbyl hlavní panel a lidé si začali zaskládávat pracovní plochu zástupci a jinými soubory. Ty mohly mít nově dlouhé názvy.

Novinky ve Windows 95

Tou nejviditelnější novinkou ve Windows 95 bylo samozřejmě zcela nové grafické prostředí s nabídkou Start a hlavním panelem. Pětadevadesátky dále pomalu a zpočátku bolestivě přešly na 32bitovou architekturu a formou servisních balíčků postupně nabídly třeba podporu FAT32, DirectX, USB, akcelerační technologie procesoru MMX aj. Součástí instalace byl později i Internet Explorer, který se zpočátku dodával samostatně.

Je obdivuhodné, že se uživatelské prostředí systému stalo natolik nadčasovým, že jeho základní rysy platí doteď. A například pokus Microsoftu o nahrazení tradiční nabídky Start skončil fiaskem a návratem zpět k tradici. Nabídka Start, hlavní panel, oznamovací oblast, okna s trojicí tlačítek v pravém horním rohu či aktivní plocha jsou pro ovládání počítače klávesnicí a myší prostě vyhovující a lidé si na to zvykli. A tak stejné prvky najdeme i dnes ve Windows 10.

Když byl ještě Internet vzácnost

V roce 1995 ještě nebyl internet běžným doplňkem domácností, a tak systém zpočátku neměl v základu ani internetový prohlížeč. Neexistovaly pochopitelně ani automatické aktualizace a systém se distribuoval prostřednictvím CD.

Nový operační systém měl poměrně náročné nároky na hardware. Pro většinu uživatelů běžících na systému MS-DOS to znamenalo investici do nového počítače, případně výrazný upgrade stávajícího hardwaru. Přesto byl o Windows 95 obrovský zájem a Microsoft prodal jen během první hodiny milion krabic. U smluvních prodejců, přes telefon... žádná digitální distribuce přes internet!

Co Windows 95 potřebovaly k chodu

  • Procesor: Intel 386DX a vyšší
  • Operační paměť: 4 MB RAM
  • Pevný disk: 40 MB
  • Periferie: Disketová jednotka, myš, klávesnice, VGA monitor, modem

Internet Explorer byl zpočátku jen příplatkovou výbavou, ale netrvalo to dlouho a přibližně po půl roce si ho mohl do systému doinstalovat každý zdarma.

Windows 95 doprovázela masivní reklamní kampaň. V televizi, v rádiích, na venkovních plochách, v novinách, časopisech... prostě všude. K propagaci neváhal najmout herecké hvězdy a doprovodnou písní kampaně se stala skladba Start Me Up od The Rolling Stones. Velkolepé bylo také uvedení, kterého se ujal sám Bill Gates:

Diskuze (69) Další článek: Americký Google se pokusí identifikovat depresi. Podle toho českého si asi brzy někdo hodí mašli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,