Software | Windows 10 | HEIF | JPEG

Windows 10 začne nativně podporovat nový formát obrázků HEIF

Microsoft potvrdil, že brzy rozšíří základní výbavu operačního systému Windows 10 o nativní podporu formátu HEIF (High Efficiency Image File Format).

Podpora by se měla ve Windows 10 stát realitou již v další velké aktualizaci systému „Spring Creators Update“. Tato aktualizace by měla být uvolněna v průběhu následujících týdnů. Nyní je podpora HEIF součástí nedávno vydaného testovacího náhledu Windows 10, který je dostupný pro Windows Insider z okruhu Fast Ring. Jde o sestavení 17123.

Kontejnerový formát HEIF je označován (minimálně jeho tvůrci a Applem) za faktického nástupce populárního JPEG. Autorem je MPEG Group, která například deklaruje, že v obrázku HEIF stejné velikosti jako JPEG je možné uchovat až dvojnásobek informací, a to vše při ještě lepší výsledné kvalitě zobrazení.

HEIF poslouží nejen na samotné ukládání obrázků či fotografií, ale ukládat lze i sekvence obrázků, matadata jako EXIF, XMP či data nedestruktivních úprav obsahu za pomoci kompatibilního softwaru.

Podporou HEIF už se nyní chlubí Apple ve svých operačních systémech macOS a iOS. Na platformě Windows byl prvním fotoeditorem s podporou HEIF český program Zoner Photo Studio X, díky nativní podpoře formátu přímo systémem už podporovaných editorů významně přibude.

Diskuze (27) Další článek: Apple si začíná vyrábět vlastní displeje. Používá technologii MicroLED, která je pokročilejší než OLED

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,