Windows 10 obsahuje skryté dotykové prostředí Continuum

Další veřejný build Windows 10 tu bude až po Novém roce, tentokrát jsme se tedy podívali na uniklé sestavení 9888 a některé novinky posledních dnů.

Když Microsoft na svém blogu v polovině listopadu oznámil, že uvolnil pro veřejnost nové sestavení Windows 10 Preview s číslem 9879, nechal se také slyšet, že to je poslední veřejný build tohoto roku. Zdůvodnil to jak volnější vánoční sezónou – i v Redmondu potřebují nakoupit dárky a upéct krocana, tak přípravou větší aktualizace, která dorazí v lednu 2015. Nebude to pouze nový build, ale nový Preview s hromadou novinek. Doufejme.

9888

Komunita se však s dvouměsíční prodlevou nehodlala smířit, a tak koncem listopadu na web unikla ještě jedna verze – sestavení číslo 9888. Jen připomenu, co jsme psali v dřívějším článku. Microsoft sestavuje a testuje Windows 10 jako na běžícím pásu, do veřejného programu Insider se ale dostanou jen některé interně otestované buildy.

246193329
Sestavení 9888 není veřejné, ale na veřejnost uniklo

Číslo 9888 to být nemělo, pokud jste si jej tedy nainstalovali – už se šíří bittorrentovými sítěmi, vězte, že až do lednové aktualizace přijdete o případné bezpečnostní záplaty instalované skrze Windows Update, poněvadž toto sestavení není v aktualizačním systému podporované. Všechny odvážlivce na druhou stranu jistě potěší tweet šéfinženýra Microsoftu Gabriela Aula, ve kterém potvrdil, že i tento build bude v lednu aktualizovatelný. Pokud ho máte, v lednu se můžete těšit na velký upgrade.

Microsoft si je tedy vědom pirátského šíření mnoha interních sestavení, ale je s tím smířený a koneckonců i tito odvážlivci se mu mohou hodit. Windows 10 tak jako otestují, a pokud budou mít problém a přijdou třeba o data… Je to pouze a jedině jejich problém.  

Nutno podotknout, že je instalace 9888 opravdu zbytečná. Na první pohled nečekejte žádné viditelné změny, i když třeba web Winaero se pokusil o alespoň nějaký sumář drobností. Sestavení 9888 jsem nainstaloval také a mnohé zmíněné novinky se v mém případě vůbec neprojevily – třeba údajně barevně jednodušší kontextová nabídka.

606135118
Jádro má v sestavení 9888 už označení 10.0

Tou nejviditelnější a nejdiskutovanější změnou tohoto sestavení je tedy nakonec označení jádra celého Windows, o kterém jsme na Živě.cz už psali a nyní to tedy i my můžeme potvrdit. Pokud má aktuální Windows 8.1 označení jádra 6.3 a poslední veřejný build Desítek 6.4, pak 9888 je první známé sestavení s označením 10.0. To je i v symbolické rovině ohromný skok, protože takový Windows XP má označení jádra 5.1 a Windows 7 pak 6.1.

99674176 755497901
Označení jádra ve Windows 8.1 a posledním veřejném buildu Windows 10 Preview

Upgrade z Preview na RTM  bude možný

Pokud chcete být ohledně vývoje Windows 10 v obraze, důrazně doporučuji sledovat Twitter Gabriela Aula, je totiž poměrně sdílný a především se snaží odpovídat na dotazy ostatních. Jedním z nich tak byla i otázka, zdali ti, kteří vstoupili do programu Insider, a nainstalovali Windows 10 Technical Preview na produkční domácí počítač, budou moci upgradovat i na finální verzi. Microsoft podobný upgrade v minulosti nabízel spíše až v pozdních zkušebních verzích krátce před vydáním RTM, Aul ale slibuje, že tentokrát by se to mělo týkat všech.

Pokud jste tedy Desítkami nahradili starší systém, budete moci upgradovat, aniž by byla potřeba čistá instalace. Tato otázka nicméně bude aktuální nejdříve až na sklonku letních prázdnin, podle provozního ředitele Microsoftu Kevina Turnera totiž Desítky zamíří k uživatelům právě na přelomu léta a podzimu. Podle některých spekulací by to mohlo být okolo 25. srpna, kdy bude Microsoft slavit dvacáté výročí od představení Windows 95. Turner v podstatě zmiňuje dvě data – konec léta a počátek podzimu, je tedy možné, že mluví o datu uvedení RTM (připraveno k výrobě – k dispozici pro výrobce počítačů, partnery, školy aj.) a o datu široké veřejné dostupnosti.

Continuum lze aktivovat už dnes

Další zajímavostí, která v mezidobí vyplula na povrch, je možnost aktivace dotykové nabídky Start Continuum. Nepotřebujete sestavení 9888 – stačí i veřejný build 9879. Poté je třeba vytvořit novou DWORD hodnotu 1 pojmenovanou jako UseExperience v systémovém registru na cestě HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\Launcher

665268801
Vytvoření nové hodnoty UseExperience aktivuje dotykovou nabídku Start

Nutno ovšem podotknout, že se v tomto případě ani náznakem nejedná o hotovou podobu, ale opravdu pouze o demo, které je nepoužitelné. Proto se touto funkcí Microsoft veřejně nepochlubil v seznamu novinek pro toto sestavení.

358315912 912170098
Nabídka Start ve Windows 10 a prototyp její dotykové verze pro tablety s pracovním názvem „Continuum“

Jako demoukázka ale poslouží. Continuum je vlastně trošku jednodušší nabídka Start, která se více podobá původní startovací obrazovce z Metra. A stejně jako ve Windows 8.1 ji můžete rozšířit na celou obrazovku. V pravé části se pak zobrazí klasické dlaždice a vlevo seznam nabídky Start.

Zapojte se na UserVoice a tvarujte Windows 10

Na závěr ještě jeden tip pro všechny, kteří mají nápad na zajímavou funkci. Když v Microsoftu založili stránku na webu UserVoice, kde můžete hlasovat a navrhovat různé měny, které by se měly projevit ve Windows 10, rozhodně to nebyla jen jakási formalita, kterou nikdo nečte. Jak nám potvrdili lidé z tuzemského Microsoftu, produktový tým bere UserVoice vážně a těmi nejoblíbenějšími tipy se opravdu řídí.

926888082
Některé komunitní návrhy, jak vylepšit Windows

Komunita nyní například požaduje návrat původního zobrazování souborů ve OneDrivu, v jehož seznamu byly i zástupce na soubory, které nebyly synchronizované na počítači. Soubor se stáhl až poté, co se jej uživatel pokusil otevřít třeba v Průzkumníku. Tato chytrá funkce ale v posledním veřejném sestavení zmizela a OneDrive nyní v Průzkumníku zobrazuje soubory stejně jako Dropbox, Google Drive a další – tedy jen ty, které jsou opravdu na počítači.

Komunitě se to ale nelíbí a v Microsoftu to dobře vědí. Cestovní mapa vývoje Windows 10 je tedy stále otevřená, a jak budou vypadat a fungovat mnohé drobnosti, můžete opravdu ovlivnit i vy. Proto stránku Windows na UserVoice vřele doporučuji navštívit, a pokud vám nebude dělat problémy angličtina, určitě se zapojte alespoň hlasem pro dobré nápady.

Diskuze (60) Další článek: Počítače HAL3000: osloví výkonem i perfektním servisem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,