Microsoft | Operační systémy | Windows 10

Windows 10 jsou větší, než si myslíte. Miliony souborů, stovky gigabajtů dat

  • ISO Windows 10 zabere 4 GB
  • Instalace pak alespoň 10 GB
  • Samotné zdrojové kódy však skoro 300 GB

Většina z vás je má na počítači. Jedni je milují a dávají to hlasitě najevo. Druzí zachovávají stoický klid a berou život takový, jaký je. Třetí na ně při každé příležitosti nadávají, tropí si z něj nejapné žerty, ale stejně s tím nic neudělají. No a ti ostatní... Ti ostatní si mezitím koupili Macbook.

Řeč je samozřejmě o Windows. Každý je po těch letech důvěrně zná, anebo si to alespoň myslí. Takže všichni víme, že stačí stáhnout ISO, vypálit jej na DVD nebo vytvořit instalační USB a tradá, Windows jsou na počítači.

Jak velká jsou Windows? Ve skutečnosti zabírají 300 GB!

Instalační médium zabere pár GB, instalace samotná pak k běhu vyžaduje 16-20 GB prostoru. Ano, i to víme a každý si to ostatně může přečíst v požadavcích na systém. Ale jak je to doopravdy?

930203be-dc91-4e6f-a997-38101398256f
Každé malé dítě ví, že se Windows 10 vejdou na DVD. Řekněte to však inženýrovi z Redmondu a popadne se smíchy za břicho.

Doopravdy? No jistě, jak velká jsou Windows, která sepisuje armáda inženýrů a kreslí zástup grafiků zavřených kdesi v Redmondu? Leckomu by se ve skutečnosti vůbec nevešla na počítač, jejich zdrojový kód totiž zabírá bezmála 300 GB.

Běžný smrtelník jej však nikdy neuvidí, tedy alespoň do chvíle, než se z Windows stane open-source. V nejbližší době to sice není příliš reálné, nicméně Microsoft alespoň postupně přebírá technologie, které jsou pro komunitu svobodného softwaru naprostou samozřejmostí.

Git. Možná ještě důležitější projekt Linuse Trovaldse než Linux

Jednou z nich je git – možná ještě důležitější kus softwaru než samotný Linux, na jehož počátku stát taktéž Linus Torvalds. Git je systém, který se stará o pořádek ve zdrojovém kódu. Je tu tedy od toho, aby se tým vývojářů nepohádal jak smečka psů, když František ve tři ráno ledabyle upraví kód na řádku číslo 5 365, smaže z projektu složku dulezite a napíše to na malý žlutý papírek, který nad ránem přišpendlí na korkovou nástěnku v kanceláři.

da6052fa-3d9b-43be-bb01-731656093593
Právě jsem si příkazem git clone stáhl z GitHubu kopii celého projektu XBMC, který dnes známe pod jménem Kodi

Ve světě verzovacích systémů jako git by Františkova změna byla jasně identifikovatelná – tedy změna jakéhokoliv znaku napříč rozsáhlým projektem – a také vratná.

Bez podobných nástrojů by dnes vývojáři s trochou nadsázky nevytvořili ani primitivní Poznámkový blok z Windows a git pro správu zdrojového kódu ostatně používají i ty největší softwarové projekty světa včetně linuxového jádra.

5e1da852-bff1-4231-b16b-25cf5c1742ea
Prozkoumal jsem stažené Kodi programem cloc, který spočítal, že se projekt skládá z 5 295 souborů a 894 tisíc řádků zdrojového kódu. Drtivou většinu tvoří C++, ve kterém je populární domácí kino napsané.

Git je nicméně jen program, který musí někde běžet, a tak se postupem času na scéně objevila hromada úložišť postavených na gitu, přičemž to nejpopulárnější, které už vlastně dávno přerostlo samotný git, je pochopitelně GitHub. Najdete na něm i Torvaldsovu kopii samotného linuxového jádra, anebo zdrojové kódy populárního domácího kina Kodi/XBMC, které leckomu běží třeba na maličkém Raspberry Pi připíchnutém skrze HDMI k televizoru.

Největší git na světě? Ten redmondský

Loni tedy na tentýž git přešel se zdrojovými kódy Windows i Microsoft, které on sám považuje za největší balík zdrojových kódů na světě. Tak velký, že redmondští inženýři nejprve museli provést hromadu změn v samotném gitu a vyvinout speciální souborový systém, aby to vůbec fungovalo.

Jak už jsem napsal výše, git a jemu podobné systémy musejí mít přehled o jakékoliv změně, která je evidovaná, dohledatelná a zdokumentovaná. Dokud se jedná o projekt s několika desítkami souborů, které po večerech upravuje partička nadšených geeků, je to pro git brnkačka, pokud se však jedná o Linux nebo Microsoft, je to malý zázrak. Zázrak, že to vůbec funguje.

7 000 programátorů a 4 000 designérů

Posuďte sami. WDG (Windows and Devices Group), ve které se v Microsoftu rodí nejen Windows, ale také Xbox, Surface a HoloLens, čítá 22 tisíc zaměstnanců, z nichž dobrou třetinu tvoří právě softwaroví inženýři a armáda 4 000 designérů.

754a4e00-b978-40f8-969a-244cb98f3275cdfc62e2-7d5f-402b-8dcd-292296f7dc86
Na fotce vlevo návštěvnické centrum Microsoftu pro hosty. Na fotce vpravo snad i sympatičtější tvář redmondského kampusu – tedy vysoce organizovaný chaos každého open spacu. (Zdroj: Microsoft, situace v roce 2011)

Jejich největším projektem na uzavřeném gitu (tzv. repozitářem) je ale samozřejmě Windows. Je to úctyhodná databáze 3,5 milionů zdrojových souborů o velikosti oněch bezmála 300 GB, ke které průběžně přistupuje na 4 000 vývojářů. Při tomto počtu pak podle viceprezidenta .NET Foundation Martina Woodwarda provádí nad repozitářem změny v jeden okamžik až 400 z nich.

Windows je v tomto směru naprosto unikátní projekt, který svou velikostí přesahuje cokoliv jiného včetně Linuxu, zároveň to však není jediný gitový repozitář Microsoftu. Jen skupina WDG jich provozuje na 6 000 a přístup do podnikového gitu tak musí mít v celém Microsoftu 80 000 zaměstnanců.

Fall Creators Update: 4 miliony úprav kódu

Dobře, pojďme si ta čísla spojit s něčím hmatatelnějším. Loni na podzim se Microsoft pochlubil aktualizací Windows 10 Fall Creators Update. Víme, že to nebylo nic přelomového, spíše kosmetické novinky a opravy chyb.

Laickým úhlem pohledu by se s trochou nadsázky dalo napsat, že si někteří možná ani nevšimli, že mají jiná Windows. Jen to proboha neříkejte žádnému systémovému vývojáři z týmu WDG, Fall Creators Update 1709 se totiž sestával ze 4 milionů commitů – gitem evidovaných úprav zdrojových souborů.

Tyto 4 miliony změn pak tvořily cirka půl milionu schválených úprav – počínaje drobnostmi a konče opravami a novinkami, o kterých už ví širší veřejnost.

Až tedy příště budete lamentovat nad tím, že v té jarní aktualizaci Spring Creators Update není nic moc nového, budou to ve skutečnosti opět miliony změn tisíců a tisíců systémových inženýrů, kodérů všeho druhu a designérů, pod jejichž prsty se rodí nejrozsáhlejší ucelený softwarový projekt.

Diskuze (59) Další článek: Trump zablokoval spojení Broadcomu a Qualcommu. Má strach z ohrožení národní bezpečnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,