Microsoft | Operační systémy | Windows 10

Windows 10 dostanou nativní podporu sledování očí

Microsoft chce udělat Windows 10 více přístupnější. Plánuje proto do svého vlajkového systému zabudovat nativní sledování očí. To pomůže s ovládáním lidem, kteří trpí neurodegenerativními onemocněními jako je amyotrofická laterální skleróza a nemohou používat myš nebo klávesnici. Microsoft to oznámil na svém blogu.

Takto technologicky funguje ovládání počítače očima:

Funkce se bude jmenovat jednoduše Eye Control a minimálně v první fázi bude pracovat jen s hardwarem jako je Eye Tracker 4C od švédské společnosti Tobii, specialisty na zařízení pro sledování očí. Microsoft již s firmou spolupracoval a slibuje, že jejich další výrobky jako jsou Dynavox PCEye Mini, PCEye Plus, EyeMobile Plus dostanou podporu záhy.

Microsoft se o sledování očí začal zajímat v roce 2014. Tehdy jeho hackerskou soutěž vyhrál projekt, který možnost tohoto ovládání ve Windows nastiňoval. Lidem s omezenou pohyblivostí by měla funkce umožnit otevírat aplikace pomocí zírání, psát na virtuální klávesnici pomocí zírání a mnoho dalšího.

Eye Control se bude brzy nacházet ve fázi beta testování, zúčastnit se jej ale budou moci jen členové Windows Insider programu. Kdy bude dostupný všem, v tuto chvíli není jisté, ale očekává se, že dříve jak příští rok ne.

Diskuze (18) Další článek: Apple stále roste, po letech poprvé prodal více iPadů a prodej chytrých hodinek Watch vzrostl o polovinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,