Facebook | WhatsApp

WhatsApp nesmí sdílet data s Facebookem, nařídila francouzská komise

Francouzská komise pro informatiku CNIL vydala rozhodnutí, v němž zakazuje společnosti provozující komunikátor WhatsApp sdílet data s mateřským Facebookem. Nařízení přichází více než rok poté, co se v podmínkách WhatsApp objevila možnost zasílat Facebooku data pro reklamní, marketingové a bezpečnostní účely.

Ve většině zemí Evropy dostal Facebook zákaz již minulý podzim poté, co se začaly bránit jak nezávislé skupiny bojující za práva uživatelů, tak orgány EU. Nařízení nejdřív přišlo ze strany Německa minulé září a následovalo Spojené království. Pod tlakem těchto nařízení potom Facebook oznámil dočasné pozastavení sdílení evropských dat z WhatsApp.

Rozhodnutí francouzské komise tak pouze potvrzuje postoj dalších orgánů EU. Zároveň ale jde o jasné gesto toho, že na evropském internetu platí rozdílná pravidla, která musí Facebook dodržovat. Příkladem je ostatně i pokuta 122 milionů, která byla společnosti udělena Evropskou komisí za poskytnutí zavádějících informací při akvizici WhatsApp. Facebook totiž uvedl, že profily z WhatsApp nebude žádným způsobem možné spárovat s těmi na Facebooku.

Diskuze (4) Další článek: Vědci chtějí proměnit kryptoměnu v obří superpočítač, který najde třeba lék na rakovinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,