Waze půjde proti Uberu, vyhledá spolujízdu

Waze, který nyní vlastní Google, využívají řidiči především jako navigaci pro jízdu známým terénem. Zatímco klasickou navigaci zapínáte jen když nevíte přesně kudy, Waze zapnete i na cestu do práce. Díky měření pohybu a hlášením od řidičů dobře mapuje vznikající zácpy a dokáže nabídnout rychlejší alternativní trasy.

Google nyní právě zkusí využít toho, že s Waze spousta řidičů jezdí každý den. Zatím jen v oblasti San Francisca zkusí novou službu Waze Rider. Řidič s Waze nabídne svezení, cestující s aplikací Waze Rider najde auto, které jede přibližně tím správným směrem a spáruje řidiče a cestujícího.

Řidič od cestujícího dostane příspěvek na benzín zhruba 8,50 Kč za kilometr (částka odpovídá amortizaci vozidla podle daňové správy). To je méně jak polovina toho, co si účtuje za kilometr známější Uber. 

Pro cestujícího to samozřejmě není tak komfortní, jako Uber, ale ušetří. Řidič pak díky většímu obsazení vozidla získá právo na jízdu ve vyhrazených pruzích pro auta s více cestujícími.

492887257

Waze Rider určitě nevymýtí Uber, ale umožní lidem si při cestě do práce přivydělat. Cesta, kterou by tak jako tak jeli, je může vyjít levněji. Waze bude mít více aktivních uživatelů a díky tomu přesnější analýzu dopravní situace.

Diskuze (9) Další článek: Bývalí zaměstnanci Applu, Googlu a Tesly vyvíjejí chytrý kamion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,