Kryptoměny | Bitcoin

Vzniklo první odvykací centrum pro lidi, kteří jsou závislí na kryptoměnách

S nápadem, který nikde jinde na světě nemá obdoby, přišla skotská nemocnice Castle Craig Hospital. Otevřela program, který je zaměřený na lidi trpící závislostí na těžbě a obchodování s kryptoměnami. Informuje o tom Evening Standard.

Program je v tuto chvíli pro lidi, kteří si uvědomují, že jejich obživa nebo koníček už přesáhl meze a sledování pohybů cen kryptoměn každou minutu není zdravé. Obchodování s virtuálními měnami totiž dokáže způsobit stejnou behaviorální závislost jako online gambling - minimálně to tvrdí experti, kteří se na tvorbě programu podíleli. Z toho důvodu jsou zde využívané stejné metody jako u závislosti na gamblingu.

U kryptoměn je riziková jejich enormní volatilita. Člověk může relativně snadno propadnout obsesivní touze neustále sledovat pohyby cen, protože tato aktiva se skutečně mění každým momentem.

„Vysoce rizikový trh s kryptoměnami, které neustále fluktuují, gamblerské povahy přitahují. Poskytuje to vzrušení a únik od reality. Například u bitcoinu je to vidět - lidé na něm mnoho tratili i mnoho viděli. Klasická situace,“ vysvětluje vznik programu expert na gambling Chris Burn z nemocnice Castle Craig.

Některé z odvykacích procedur povede terapeut Tony Marini, člověk, který v minulosti sám byl závislý na gamblingu a kokainu. Jeho úkolem bude ukázat lidem, jak se dá žít bez jejich závislosti.

„Jelikož jsem si tím sám prošel, moje zkušenost se závislostmi mi dává určitou empatii směrem k ostatním, kteří mají tento problém. Obchodování s kryptoměnami vnímám jako způsob, jak se lidé snaží utéct před sebou samými. Je to jiný svět a jim se nelíbí ten reálný. První fází je připojit se k dalším závislákům a svěřit se se svým příběhem. Pomáhá to lidem identifikovat se a uvědomit si, že nejsou sami,“ popisoval Marini.

Kolik lidí aktuálně na světě obchoduje s kryptoměnami, není známo. Stejně se tak se neví, u kolika lidí už to představuje závislost. Podobnost s gamblingem je ale u kryptoměn zjevná.

Diskuze (13) Další článek: Ruský Yandex přišel s vlastním chytrým reproduktorem. Je v něm asistentka Alice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,