Vyzkoušeno: S Fitbit Flex máte kroky spočítané

Chůzi, běh i spánek bude tento náramek monitorovat, aniž by nějak překážel. Nezlobte se ale na něj, pokud zjistíte, že cíl 10 000 kroků je náročné splnit.

Kalifornský Fitbit je poměrně mladou firmou zabývající se výrobou fitness počítadel pro lidi, kterým v redakci pracovně říkáme datasexuálové. Milují totiž data a vyžívají se v jejich analyzování. S náramkem Fitbit Flex si takoví lidé užijí zábavy do sytosti – na čísla jim totiž promění každodenní chození i spánek. A vedle datasexuálů se může zalíbit především všem, kteří hledají nějakou motivaci pro zvýšení svých pohybových aktivit.

Fitbit  11.JPG 
Fitbit Flex – miniaturní pryžový pásek, který pohlídá každý váš krok

Kromě náramku Flex nabízí Fitbit modely Zip a One, které se na tělo upevňují pomocí klipu. Na konci roku 2013 byl představen nový náramek Force, který nabídl malý, ale plnohodnotný displej. Tento produkt však způsoboval uživatelům kožní vyrážky, proto byl v lednu 2014 stažen z prodeje. Top modelem je tedy zatím stále Fitbit Flex, který jsme vyzkoušeli.

Fitbit  10.JPGFitbit  01.JPGFitbit  07.JPG 
Standardně se páruje s telefonem či tabletem skrze Bluetooth, ale v balení najdete i bezdrátový USB přijímač pro přímé propojení s počítačem.
86623218 519859564   
K dispozici je několik barevných verzí

Gumový pásek kompatibilní s Endomondo

Je to lehoučký pryžový pásek, který v sobě ukrývá vyjímatelný čip. Právě ten zaznamenává veškerý pohyb pomocí tříosého akcelerometru. Čip je nutné vyndat při každém nabíjení a tento proces není moc pohodlný. Aby totiž nehrozilo vypadnutí, je otvor velice úzký a těsný. Naštěstí baterie vydrží okolo pěti dnů, a tak není nutné tuto činnost provádět každý den. K samotnému nabití je nutné použít dodávaný adaptér a připojit jej k jakémukoliv zdroji s USB.

V balení jsou dvě velikosti náramku, které je dále možno velikostně nastavovat. Různě veliká zápěstí tedy nejsou problém. Zapínání vyžaduje pevnější stisk, ale po čase člověk najde ten správný grif. Během testování se na náramku neprojevily žádné známky opotřebení, ale u každého mechanického zapínání se časem může něco pokazit. Malou útěchou je, že Fitbit prodává různobarevné náramky i samostatně, ale cena je kolem šesti set korun.

Fitbit  02.JPGFitbit  03.JPG Fitbit  06.JPG 
Ač to na fotkách moc nevypadá, jednoduché zapínání je spolehlivé a pevné

Prvotní nastavení spočívá v bezdrátovém připojení – data z náramku můžete dostat skrze přibalený USB přijímač do počítače a odtud do webové aplikace, samozřejmostí je ale také možnost propojení s telefonem či tabletem. Podporované jsou, jako u většiny fitness náramků, zařízení od Applu s iOS a vybrané produkty s Androidem. Propojení na všechny tři způsoby bylo bezproblémové.

Fitbit  04.JPGFitbit  05.JPG 
Fitbit  08.JPGFitbit  09.JPG 
Nutnost vyndávat čip je nešikovné řešení, bez nabíjení a tedy i bez adaptéru více jak týden nevydržíte 

Středobodem je pak aplikace Fitbitu (webová či mobilní), kde se shromažďují a analyzují naměřená data. Pro dokončení prvotní registrace je nutné zadat údaje o sobě – pohlaví, věk, výšku, váhu a také na jaké ruce budete náramek nosit. Podle těchto záznamů dokáže pak Fitbit Flex určit všechny sledované hodnoty. Aplikaci Fitbit lze propojit s dalšími fitness aplikacemi, mezi kterými je i populární Endomondo. Synchronizace mezi aplikacemi je obousměrná, takže cyklovýlet z Endomondo bude zapsán ve Fitbitu, a kroky z náramku zase v Endomondu.

IMG_0008.PNG IMG_0005.PNG pic_003.png 
Podle osobních údajů Fitbit nastaví citlivost akcelerometru a výpočet kalorií • Hlavní obrazovka aplikace po spuštění • Synergie s jinými aplikacemi je významné plus

Deníček aktivit, spánku, i jídla

Náramek automaticky zaznamenává kroky, uraženou vzdálenost, spálené kalorie a „velmi aktivní minuty“. V aplikaci pak můžete dodatečně zadat přísun potravin a vypité tekutiny. Jídlo a pití můžete vybrat ze široké databáze. České speciality zde bohužel nenajdete, ale jestli chcete zadat právě snězený olomoucký tvarůžek, tak můžete – jen je potřeba znát počet kalorií a kalorií z tuku v jedné porci.

Fitbit také sleduje váhu, kterou můžete zadat manuálně nebo automaticky, pokud vlastníte kompatibilní váhu. Poloautomatické je také měření spánku. Spustit „noční mód“ je nutné provést ručně – kupodivu to nelze provést přímo na náramku, ale musíte tak učinit v aplikaci. lze opakovaným klepáním prstu na náramek, nebo v aplikaci. Pokud na to večer zapomenete, můžete zpětně zadat, kdy jste zalehli a kdy vzbudili. 

pic_004.png IMG_0026.PNGIMG_0033.PNG 
Záznam příjmu tekutin • Spánkový režim • Srovnání stejné noci s Jawbone UP24

Náramek ukáže málo, web až moc

Samotný náramek má sice malý „displej“ s pěti světelnými body, ale moc z něho nevyčtete. Každý bod znázorňuje 20% splnění hlavního cíle. Displej se aktivuje poklepáním, a pokud uvidíte například tři světýlka, tak jste s cílem někde v rozmezí 40% - 60%. Fuelband nebo Garmin Vivofit mají displeje plnohodnotné a o to užitečnější.

Pro detailnější informace je potřeba otevřít aplikaci, častěji to asi bude v mobilu. Zde jsou všechny naměřené hodnoty za daný den. Přístupné jsou i přesnější denní, týdenní a měsíční statistiky. Do denního záznamu si také můžete ručně zapsat jakoukoliv sportovní aktivitu. Náramek sám nepozná, který sport zrovna provozujete, takže mu tímto pomůžete. Hlavní aktivity v databázi jsou, ale vlastní nelze přidávat. Ručně zadaná aktivita má vliv pouze na množství kalorií, které jste během sportu spálili. Aplikace je celkově velmi podařená.

IMG_0020.PNG IMG_0022.PNGIMG_0031.PNG 
 Týdenní záznam • Srovnání dne s Fitbit a Jawbone

Webové rozhraní pak nabízí mnohem propracovanější statistiky a další sledované hodnoty. Stejně jako v mobilní aplikaci, můžete na webu sledovat všechny měřené hodnoty a zapisovat přísun potravy a tekutin. Je to ale vše pochopitelně přehlednější než na malém displeji. Především u zapisování jídla je proces velice rychlý.

Ve webovém rozhraní můžete sledovat a zapisovat tři další atributy a sledovat tak jejich vývoj. Je to tepová frekvence, tlak a hladina cukru. Poslední webovou možností navíc je psát si fitness deník. Možností je opravdu mnoho, a pokud by člověk využil všechny nabízené služby, stráví nad tím minimálně půl hodiny denně, které by jinak mohl strávit aktivním pohybem…

printscreen_01.jpgprintscreen_06.pngprintscreen_07.pngprintscreen_08.png 
Webové rozhraní je moderní a propracované, můžete analyzovat aktivity nebo třeba sledovat vývoj váhy

Půlhodina pohybu denně není samozřejmost

Mnoho uživatelů tak možná bude využívat jen služby, které se měří automaticky. Měření klasické chůze je pro hrubé měření přijatelné. Moji 1,7 km dlouhou cestu do práce náramek spočítal na 150 metrů přesně. Také dobře zaznamená pohyb po kanceláři a naopak při cestě v automobilu nepřipočítá, na rozdíl od Nike Fuelbandu, ani krok.

Dobrým nápadem je také zavedení kategorie „velmi aktivní minuty“. Je to čas, který člověk byl na nohou a v pohybu. Výchozí nastavení 30 minut se zdá být snadno překonatelné, ale měření ukázalo opak. Částečně také proto, že aktivní minuty jsou zaznamenány pouze při chůzi nebo běhu. Posilovaní, golfové údery nebo plavání, se do tohoto nezapočítávají.

Záznam spánku je těžké hodnotit, ale při současném měření s Fitbit Flex a Jawbone UP24 jsou patrné dost velké rozdíly. Proto berte tuto funkci s rezervou. Každopádně se nejedná o nic jiného než o měření pohybu během spánku.

IMG_0019.PNGpic_001.pngpic_002.png 
Být 30 minut velmi aktivní není pro „kancelářskou krysu” až tak snadné • Jako by se plavání mezi 21h a 22h neodehrálo • po manuálním zadání se však objeví

Stejně jako ostatní fitness náramky, i Fitbit své uživatele motivuje k lepším výkonům pomocí odznaků, častých notifikací a zapojení do komunity uživatelů. Když splníte hlavní cíl, pásek vám to oznámí zavibrováním. Vibrační motor v náramku lze využít jako alarm, což je dobrá alternativa k hlasitému budíku.

IMG_0007.PNGIMG_0009.PNGIMG_0010.PNG 
Synchronizace probíhá v pozadí celý den • Ranní probuzení vibracemi je příjemná změna • Cíle lze kdykoliv změnit

Nenáročné provedení pro náročné uživatele

Fitbit Flex je náramek, který si nasadíte, týden nesundáte, a budete mít obecný přehled o tom, jak jste byli aktivní. Tuto funkci nabízí každý náramek na trhu a není to tedy nic převratného. Vzhled náramku neurazí, mobilní aplikace je povedená, ale mezi ostatními vyčnívá propracovaným webovým rozhraním a širokou databází sportovních aktivit a potravin.

Fitbit  12.JPGFitbit  13.JPGFitbit  14.JPG 

Konkurenci už má Fitbit docela početnou. Vyniká nad ní svým minimalistickým pojetím a dobře propracovanými aplikacemi a ve srovnání vede také cenou. Nevýhodou je méně pohodlné dobíjení, výdrž necelého týdne a absence displeje.

Fitbit aktuálně koupíte za 2 599 Kč, a to například u iSTYLE, odkud jsme si náramek půjčili k testu. 

Naramky  01.JPGNaramky  02.JPGNaramky  03.JPG 
Mezi konkurencí – zleva: Jawbone UP24, Fitbit Flex, Garmin Vivofit a Nike Fuelband. Fuelband už jsme vyzkoušeli, o zbývajících dvou náramcích si tady za pár dnů rovněž přečtete.

Cena v e-shopech podle Hledejceny.cz:

 

Diskuze (8) Další článek: NASA živě vysílá z ISS. Čtyři kamery HDEV snímají zemský povrch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,