Vyzkoušejte nové vyhledávání obrázků v Googlu (video)

Google rychle aktivoval, co slíbil, vyhledávání obrázků podle grafické předlohy by tedy už mělo být dostupné pro všechny uživatele Chromu. Pokud byste měli problémy, zkuste nainstalovat speciální doplněk z Chrome Web Storu. Mně bez problému fungovalo přetažení jak ve vývojové verzi, tak v té stabilní (12.0.742.100) a bez použití doplňku.

Ikona pro nahrání obrázku se zobrazuje i v české mutaci vyhledávače. Buď ručně zadáte adresu obrázku, nahrajete ho klasickým způsobem výběrem z počítače nebo jej prstě přetáhnete z počítače myší nad okno prohlížeče. Právě k tomu je třeba podpora Drag&Drop API.

Nové vyhledávání obrázků podle grafické předlohy už funguje

 

Pokud vyhledávač rozpozná, co je na obrázku, zapojí do práce i textové výsledky (Wikipedia aj.), v opačném případě alespoň zobrazí seznam nejpodobnějších fotografií, což se hodí třeba při odhalování kybernetických loupežníků, kteří vám kradou licencované fotografie.


A co ostatní prohlížeče?

Vyhledávání podle předlohy je přes zadání URL obrázků a klasické nahrání z počítače k dispozici ve všech webových prohlížečích, podpora přetažení obrázku se ale zatím týká pouze Chromu.

Připravte se také na to, že se stále jedná o vyvíjenou technologii, která má svá omezení. Jedno z nich je i velikost fotografie. Nahrávejte spíše menší obrázky v rozumném rozlišení.  Při pokusu přetáhnout nezmenšenou fotografii z fotoaparátu, pravděpodobně neuspějete.

Diskuze (16) Další článek: Stávka online: sledujete dění v ulicích na Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , ,