Firefox | Aktualizace | Mozilla

Vyšel nový Firefox 69: vylepšuje ochranu soukromí, blokuje sledovací kódy a těžbu kryptoměn

Vyšla nová verze webového prohlížeče Firefox s číslem 69.0. Přináší celou řadu novinek, z nichž hned několik se zaměřuje na lepší ochranu soukromí. Ta nejdůležitější, označovaná jako „Rozšířená ochrana proti sledování“ („Enhanced Tracking Protection“ či ETP) ve výchozím nastavení blokuje sledovací software a cookies třetích stran.

Funkce byla od června tohoto roku dostupná i ve starších verzích, avšak ve výchozím stavu byla aktivní pouze pro nové uživatele Firefoxu. Podle Mozilly ji používala zhruba pětina uživatelů, po jejím zapnutí očekává, že ji budou využívat téměř všichni.

Co přináší Firefox 69

Ochrana Firefoxu nezachází tak daleko, jako webový prohlížeč Safari od Applu. Největší rozdíl je v tom, že Firefox blokuje pouze vybrané aplikace, zapsané na blacklistu služby Disconnect, nikoli veškerý sledovací software třetích stran. Na stránkách, kde je ochrana aktivována, se v adresním řádku zobrazí ikona štítu.

Nový Firefox také ve výchozím nastavení blokuje aplikace, těžící kryptoměny. Tyto škodlivé programy v podstatě kradou výpočetní výkon a generují kryptoměnu pro někoho jiného. To má za následek snížení výkonu, zbytečné opotřebení hardwaru (např. zkrácení výdrže baterie) a vyšší účty za elektřinu.

Další novinkou je funkce blokování automatického přehrávání multimédií, které se vztahuje na videa se zvukem i bez něj. Uživatelé Windows by měli zaznamenat zlepšení výkonu, protože Firefox upřednostňuje úkoly, na kterých uživatelé aktivně pracují, před procesy na pozadí.

V rámci postupného ukončování podpory Flashe byla pro tento typ obsahu odstraněna možnost „Vždy aktivovat“. Firefox bude nyní před aktivací obsahu ve Flashi na webové stránce vždy vyžadovat povolení ze strany uživatele.

Chystají se další změny

Mozilla také pracuje na ochraně „fingerprintu“, jež by měla být aktivována v některém z budoucích vydání. Tato technika sledování zahrnuje zachycení jedinečného snímku konfigurace počítače („otisku prstu“), což umožňuje jeho sledování napříč weby. Nyní je k dispozici jako volitelná ochrana v rámci „přísného režimu“.

Přes neustálá vylepšování tržní podíl Firefoxu v posledních letech trvale klesá. Zatímco v září roku 2009 měl dle StatCounteru 31% zastoupení, letos jsou to již jen 4,4 %. V poslední době si však udržuje stabilní podíl mezi čtyřmi a pěti procenty.

Nejnovější verze prohlížeče Mozilla Firefox 69.0 je ke stažení na oficiálním webu pro operační systémy Windows, MacOS, Linux a Android. Stávajícím uživatelům bude nainstalována jako aktualizace po spuštění aplikace. Vydání další velké aktualizace je plánováno na 22. října – verze 70 přijde například s novým logem.

Diskuze (4) Další článek: Automobilka Lamborghini představila první hybridní vůz. Sián zrychlí z nuly na stovku za 2,8 sekund

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,