Prohlížeče | Firefox

Vyšel Firefox 52, poslední verze s podporou pro Windows XP a Vista

Uživatelé Firefoxu se dočkali aktualizace na verzi 52, která s sebou přináší několik technologických novinek, odstranění zastaralých komponent a také velkou změnu pro uživatele Windows XP a Vista. Pokud totiž proběhne update Firefoxu na některém, z těchto starších systémů, bude automaticky nainstalována tzv. ESR verze. Ta značí rozšířenou podporu, nicméně odříznutí od velkých updatů (majoritních verzí). Nadále budou opravovány bezpečnostní chyby, ale nové funkce už do Firefoxu na Windows XP a Vista nezamíří.

Další poměrně výraznou novinkou je ukončení podpory přes rozhraní NPAPI. Tato multiplatformní architektura byla poprvé zavedena v Netscapu a postupně zastarala, jedinou výjimkou ve Firefoxu tak zůstane Flash. Ten i nadále bude moci toto rozhraní využívat. Výsledkem je mimo jiné to, že v Google Hangouts nebudou fungovat audio a video hovory

Firefox 52 se také stává prvním prohlížečem s podporou WebAssembly, tedy platformou pro vývoj nativních webových aplikací. Mozilla v ní vidí velkou věc a označuje ji za přelomovou technologii pro web. Co je možné pro webový prohlížeč vyvinout, se můžete přesvědčit na technologickém demu Zen Garden – snímky najdete v galerii nad článkem.

Další novinkou je výraznější upozorňování na nezabezpečené weby. Pokud uživatel klikne na přihlašovací formulář na stránce, která nekomunikuje prostřednictvím HTTPS, rovnou v textovém poli zobrazí výstražný nápis.

Z bezpečnostních důvodů také z Firefoxu zmizelo tzv. Battery Status API, které mohlo posloužit k jednoduššímu vytvoření unikátního otisku prohlížeče a v horším případě deanonymizování uživatele.

Diskuze (19) Další článek: Podívejte se na oběh skutečných planet okolo jiné hvězdy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,