Vyšel Debian GNU/Linux 3.1

Linuxové distribuce lze rozdělit do dvou základních skupin: na komunitní a komerční. Nejznámějším zástupcem té první je projekt Debian, na jehož vývoji se podílejí dobrovolníci z celého světa.

Podmínky, za kterých bude šířen, upravuje Společenská smlouva, kterou uzavírá projekt Debian s komunitou svobodného software. Stojí v ní mimo jiné, že Debian zůstane stoprocentně svobodný, bude přispívat komunitě svobodného software, nebude skrývat své problémy a na prvním místě pro něj budou uživatelé a svobodný software.

Zároveň se nestaví odmítavě ani k software, který odporuje Zásadám svobodného software pro Debian. Nečiní z něj součást systému, ale ve svém archivu mu vyhradil speciální sekce contrib a non-free.

Debian má poměrně dlouhý vývojový cyklus, který ale ve výsledku dává vzniknout velice stabilním distribucím. V každém okamžiku existují tři vývojové větve - stable určená k nasazení na produkční počítače, testing pro uživatele (jde o kompromis mezi stabilitou a aktuálností) a unstable pro vývojáře.

Nová stabilní verze, Debian GNU/Linux 3.1 (codename Sarge), vyšla včera takřka po třech letech, mnoha odkladech a překonaných problémech. Podporuje 11 hardwarových architektur, obsahuje kernel 2.4.27 a 2.6.8, XFree 4.3.0, KDE 3.3, GNOME 2.8 a mnoho dalšího software - archivy Debianu jsou jedny z nejrozsáhlejších. Do stabilní verze Debianu se také poprvé dostal kancelářský balík OpenOffice.org, a to ve verzi 1.1.3.

Zdroj: debian.org

Diskuze (11) Další článek: Informační web o nové verzi Microsoft Office

Témata článku: , , , , , , , , ,