Výrobci telefonů a Google chystají největší záplatu pro Android v dějinách

Operační systém Android čelí zatím nejmasovější bezpečnostní hrozbě ve své historii. Díra v systému, která byla objevena minulý měsíc a říká se jí Stagefright, může potenciálně ohrozit data téměř miliardy uživatelů zařízení s tímto systémem. Google a výrobci Samsung a LG už vydali prohlášení, že zařízení budou aktualizovat preventivně na pravidelné měsíční bázi.

Jak uvedl šéf zabezpečení Androidu Adrian Ludwig pro BBC, má jít rozsahem cílených zařízení o největší jednotlivou aktualizaci softwaru, která kdy existovala. Řada zařízení od Samsungu a LG dostane bezpečnostní záplatu a každý měsíc bude přicházet nová aktualizace. Z dalších značek se chybu na stávajících modelech chystá záplatovat také HTC.

648633487 
Ukázka možného spuštění škodlivého kódu na Nexusu 5 s Androidem 5.1.1

Zjištěná chyba se nachází v mediální knihovně Stagefrigt (najdete ji cca v 950 milionech Android zařízení po celém světě), která se v Android smatphonech stará mj. i o přehrávání videí z MMS zpráv. Během jejich načítání se může spolunačíst i škodlivý kód, který může útočníkům prakticky otevřít dveře všude tam, kde se o přístupy stará Stagefright, tedy kupříkladu nahrávání zvuků, videí, prohledání souborů na paměťové kartě či vyhledání blízkých Bluetooth zařízení.

Diskuze (30) Další článek: Hledáme programátory a herní vývojáře pro herní studio

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,