Samsung | Windows 10 | Virtuální realita | Rozšířená realita | Fall Creators Update

Výrobci se chystají na smíšenou realitu ve Windows 10, brýle má už i Samsung

Zatímco se řada velkých firem (Facebook, HTC, Oculus, Samsung,...) snaží prorazit na poli virtuální reality, Apple s Googlem se soustředí i na realitu rozšířenou (ARKit a ARCore). Na rozhraní obou směrů vyrostla platforma tzv. Mixed Reality (MR), za kterou stojí Microsoft a systém Windows 10. A právě pro MR se má v brzké době ukázat hned několik nových brýlí, teď informace o jedněch takových unikly Samsungu.

A co je to vlastně Mixed Reality? V českém překladu smíšená realita je spíše marketingovým odlišením od reality rozšířené. Ovšem pár rozdílů se přece jen najde. Smíšená realita lépe spolupracuje s okolím, v podstatě jej dotváří. Brýle pro MR proto musí mít buď poloprůhledné displeje, anebo kamery, které pak reálný obraz promítnou do virtuálního.

Smíšenou realitu od Aceru si již v černu vyzkoušel Tomáš Holčík:

Zmiňované brýle od Samsungu mají dvě přední kamery, jejichž obraz vám promítají do čoček, šestistupňové poziční trackování (6DoF), a integrovaná sluchátka od společnosti AKG. Přes HDMI 2.0 bude do brýlí z PC proudit obraz, datový tok obstará USB 3.0.

Microsoft představí brýle pro smíšenou realitu společně s Windows 10 Fall Creator Update již 17. října. Kromě Samsungu se do výroby brýlí zapojili i Asus, Acer, Dell, HP a Lenovo. Cena brýlí pro MR měla být podle loňských představ Microsoftu docela nízká, ale nakonec to v českých cenách bude záležitost přesahující 10 tisíc korun. Například od Aceru již víme, že jejich brýle budou stát cca 12,5 tisíce. Sice i s prostorovými ovladači, ale i tak se cena už příliš přiblížila propracovanějšímu řešení HTC Vive.

Brýle pro MR už představili Acer, Dell, HP a Lenovo. Prohlédnout si je můžete nahoře v galerii.

Diskuze (1) Další článek: Novinky Amazonu: Fire TV umí použitelné 4K, Echo je i hudebním reproduktorem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,