Výrobce dronů DJI bude používat platformu Tegra K1 pro „mozek“

V oblasti dronů se začíná přiostřovat. Nejen kvůli samotným dronům a velké konkurenci, ale také boji mezi hardwarovými platformami, které drony používají jako hlavní výpočetní mozek.

Moderní pokročilé drony už nejsou pouze jednoduché stroje, ale počítají s rozpoznáváním obrazu a spoustu automatických funkcí, které vyžadují zpracování velkého množství dat ze senzorů. Vlastní platformy se tak už snaží prosazovat třeba Intel nebo Qualcomm a nyní se podařil úlovek i Nvidii.

DJI-Manifold-2-Web-Res.png
Počítač 
DJI Manifold umístěný na dronu

Výrobce DJI totiž představil nový počítač Manifold, který je postaven na čtyřjádrové platformě Nvidia Tegra K1 s frekvencí až 2,2 GHz (ARM Cortex-A15) a grafikou s 192 jádry cuda s celkovým výkonem 326 GFLOPS. Mezi porty má počítač ethernet, USB, HDMI, Mini PCI Express, I2C, SPI, SPI nebo UART.

manifold-all-sides.png
Přehled konektorů ze všech stran

Počítač v krabičce Manifold využívá operační systém Ubuntu 14.04 s podporou OpenCV, CUDA, OpenGL a dalších rozhraní, které mohou vývojáři použít při vývoji nových aplikací pro drony. Cena jen za počítač je 499 dolarů (přibližně 15 000 Kč s DPH). Kompatibilita je s profesionálním dronem Matrice 100, který vyjde na 3 300 dolarů (přibližně 100 000 Kč s DPH).

Diskuze (9) Další článek: Soutěž s Computerem 12/15 o tablet Asus Asus Zenpad Z370

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,