Internet | Web | Amazon

Výpadek Amazonu: Ajťák udělal překlep a zpomalil internet v Americe

  • Internet je nezničitelný?
  • Ale kdeže! Stačí jeden překlep
  • Loni jsme se o tom přesvědčili v Česku, teď i v USA

Surfaři na východním pobřeží Spojených států si počátkem týdne vyzkoušeli, co se stane, když přestane fungovat sice teoreticky nezničitelný, ale v praxi až nebezpečně křehký internet. Na několik hodin se totiž odporoučela hromada síťových služeb tamního Amazonu, který už dávno neprodává pouze knížky, muziku a další zboží, ale je také jedním z nejdůležitějších pilířů současného internetu.

Mám samozřejmě na mysli balík hostingových služeb AWSAmazon Web Services, které používají stovky a tisíce produktů od maličkých startupů po obry současného internetového světa. Jeff Bezos jednoduše zavčas pochopil, že příjmy z maloobchodu sice budou dlouhodobě stabilní, podnikání je ale třeba dobře rozdělit, a proč vedle e-shopů neovládnout i internet samotný, že?

Amazon neprodává pouze knížky

A tak jeho konglomerát začal před více než deseti lety prodávat volný prostor na svých serverech. Zpočátku nabízel jen základní hostingové služby, pak přidal úložiště a nakonec i armádu serveru, na kterých si může kdokoliv zakoupit požadovaný výpočetní výkon a třeba prolamovat náročné šifry. A jelikož byl Amazon na tomto poli jedním z prvních velkých hráčů, brzy si získal mladou startupovou scénu i velké klienty a prošlapal cestu Googlu a později i Microsoftu a jeho Azure.

615056279
Amazon AWS operuje z několika datacenter rozesetých po celém světě. Úterní výpadek se týkal regionu US-EAST-1 (Severní Virgine) a tedy východního pobřeží USA

Úterní výpadek se týkal služby S3Simple Storage Service, která funguje jako úložiště. Za jeden GB dat zaplatíte pár centů a něco vás bude stát i samotný přenos. Suma sumárum, pokud potřebuje nějaká firma obrovské úložiště kdesi na internetu, často sáhne právě po webdisku S3, který dnes využívají samá zvučná jména počínaje obřím Netflixem a konče Dropboxem.

Osudné ráno 28. února

Amazon Web Services už roky neoperuje z jednoho místa, ale podobně jako Microsoft a Google mají datová centra po celém světě. Každé z nich má svůj servisní tým přidělený pro jednotlivé služby. Jeden z nich z datacentra v Severní Virginii (klíčový region US-EAST-1) onoho rána prozkoumával drobný problém s platebním systémem úložiště S3, který neběžel tak rychle jako obvykle.

570800771
Mapa sítě Amazonu a jeden z klíčových uzlu na východě USA, který postihl výpadek S3

Inženýři potřebovali restartovat několik jeho serverů, nicméně jeden z nich udělal v terminálovém příkazu chybu – překlep a namísto několika pro samotný provoz nepodstatných serverů se jich odporoučelo až příliš.

A spustila se lavina

A pak se spustila lavina. Jelikož příkaz vypnul i servery důležité pro další subsystémy S3, začalo se postupně celé úložiště hroutit jako domeček z karet a postupně sebou bralo i další služby Amazonu včetně EC2 (Elastic Compute Cloud), který nabízí onen zmíněný cloudový výpočetní výkon.

655449049
Hlášení o výpadcích postupně začalo žloutnout a červenat. Pak přestalo fungovat, protože bylo samo závislé na odpojených serverech.

Nakonec výpadek došel až tak daleko, že bylo třeba k jeho vyřešení postupně restartovat všechny dílčí servery S3, což se protáhlo na dobré čtyři hodinky.

Asi by o nic vážného nešlo, kdyby ovšem nebyl Amazon opravdovým tahounem internetu. Na několik hodin tedy přestaly fungovat všechny weby, které používaly S3 z virginského datacentra, anebo alespoň citelně zpomalily.

Češi tomu rozumí

Nejen Američané, si tedy připomněli, co se stane, když vypadne jeden z pilířů současného internetu. Češi tomu dobře rozumí, něco podobného jsme si totiž vyzkoušeli loni na podzim, když lidská chyba během rutinních servisních zásahů vypnula na českém internetu většinu služeb Googlu.

230245243
Internet dokáže zničit každý, kdo má přístup do stále kritičtější infrastruktury

I v tomto případě výpadek postihl většinu českého internetu, protože nešlo jen o to, že jste si nepřečetli zprávy v Gmailu a nepodívali se na YouTube, ale přestaly fungovat i zcela cizí weby, které používají rychlé servery Googlu třeba k načítání některých všudypřítomných javascriptových knihoven v čele s JQuery.

Internet tedy rozhodně není nezničitelný. Jistě, fyzická spojení přečkají ledacos, ale k čemu je vám optický kabel kdesi v zemi, když jím neprotéká kýžený signál, protože kdesi za oceánem se právě kdosi překlepl v linuxovém terminálu.

Diskuze (5) Další článek: Vědci uložili do DNA film, operační systém i malware a pak vše dokázali i přečíst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,