Microsoft | Windows 10 | Bing

Vyhledávač Bing to nevzdává – opět se objevil na zamykací obrazovce Windows 10

Počátkem července jsme informovali o tom, že Microsoft umístil v testovacím sestavení Windows 10 20H1 build 18932 na zamykací systémovou obrazovku pole svého vyhledávače Bing. V dalších buildech však vyhledávací pole zmizelo a zdálo se, že experimenty v tomto směru skončily.

Na začátku září se však tato myšlenka vrací zpátky do hry. Vyhledávací pole Bingu se totiž objevilo na zamykací obrazovce Windows 10 v testovacím sestavení 18970. Informuje o tom server Windows Report, který odkazuje na snímek obrazovky, publikovaný na sociální síti Twitter.

Bing ve Windows 10?

Jako jeden z prvních zveřejnil 1. září obrázek s vyhledávačem, situovaným v levém dolním rohu zamykací obrazovky, uživatel vystupující na Twitteru pod přezdívkou Albacore. Snímek doplnil stručným komentářem: „Microsoft experimentuje s jiným rozvržením obrazovky. Toto je screenshot z buildu 18970.“ a upozornil, že s obsahem obrazovky nijak nemanipuloval.

Vyhledávací pole Bingu se totiž objevilo na zamykací obrazovce Windows 10 
Vyhledávací pole Bingu se objevilo na zamykací obrazovce Windows 10

Vyhledávací pole přitom na Bing přímo neodkazuje – jde o bílý obdélník pro zadávání textu, nabízející vyhledávání na webu. Autor snímku bohužel neukázal, zda a případně jakým způsobem funguje zobrazování výsledků.

O novém způsobu integrace vyhledávače není v tuto chvíli známo mnoho podrobností. Protože se jedná o testovací verzi, nemůžeme ani očekávat, že by se k němu jakkoli vyjádřil samotný Microsoft. Zůstává tak otázkou, zda se výsledky vyhledávání mají zobrazovat přímo na zamykací obrazovce, nebo jestli se uživatel následně bude muset přihlásit.

Microsoft tlačí svůj vyhledávač

Nutno podotknout, že tato implementace Bingu vyvolala v komunitě především negativní odezvu. Někteří uživatelé se ptají prostě „proč?“, další kritizují designové zakomponování, nicméně v tomto případě je nutné brát v úvahu, že jde o testovací verzi a finální provedení se po grafické stránce může lišit. Část komentujících je přesvědčena, že nejde o vlastnost, ale nějakou chybu.

Vyhledávač Bing představil v roce 2009 tehdejší generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer. Již více než deset let tedy bojuje o své místo na slunci a ačkoli mu nelze upřít jisté výhody, za dominujícím Googlem stále výrazně zaostává. Dle statistik vyhledávačů StatCounter je jedničkou Google s 92,37% podílem, Bing je sice druhý, ovšem se značným odstupem – z pomyslného koláče ukousl jen 2,63 %.

Diskuze (9) Další článek: Malware těžící kryptoměny potřebuje vyšší výkon. Zamířil z chytrých krabiček na servery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,