Google | YouTube

Vydělávání peněz na YouTube bude přehlednější. Google tvůrcům hned ukáže, které video může vydělávat

Tvůrci videí na YouTube dostanou k dispozici nové analytické ukazatele, aby zjistili, jak moc může být jejich video monetizováno. YouTube si od toho slibuje větší transparentnost a také především omezení problémů a sporů ohledně nasazování reklamy.

Na světě se spousta lidí živí tvorbou videí na YouTube, a to tím, že u jejich videí Google zobrazuje reklamu divákům. Google se neustále snaží celý systém vylepšovat, ale poslední dobou mu to moc nešlo. Videa jsou mnohdy odstraňována z nejasných důvodů a nesprávné reklamy jsou přiřazovány k nesprávným videím.

Google se proto rozhodl učinit první krok k vyjasnění, jak mohou být videa monetizována – začne používat nové ikonky, kterými to tvůrci zjistí. Ikonky zároveň poslouží tvůrci ve video manageru k případnému řešení problémů.

  • První ikonkou bude zelený dolar. Tato značka indikuje, že video není nijak omezené a mohou k němu být přiřazeny odpovídající reklamy. Vydělávat může i z YouTube Red.
  • Ikona žlutého dolaru bude znamenat, že video může vydělávat jen na YouTube Red a budou k němu přiřazeny jen určité reklamy, protože video žánrově „není to, co inzerenti hledají“.
  • Poslední ikonkou je přeškrtnutý dolar. Ten znamená, že video nemůže vydělat peníze jak na klasickém YouTube, tak na YouTube Red. Sem se budou řadit videa, která porušují autorská práva, jsou identifikována Content ID apod.
Snímek obrazovky 2017-08-08 v 18.34.57.png
Tři ikonky dají jasně najevo, jak je video monetizováno

YouTube na svém blogu vysvětluje, že množství peněz, kolik tvůrci vydělávají, se nemění. V tomto kroku jde jen o jasné vymezení, které video může či nemůže vydělávat. Zároveň bude možné případné problémy řešit přímo z video manageru.

Diskuze (4) Další článek: Firefox dostal podporu virtuální reality. Jako poslední z velkých prohlížečů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,