Bulvár a vtípky | Velká Británie | Rádio

Vtipálek útočí na britské rádio. Ruší jeho vysílání a do éteru pouští vulgární písničku o masturbaci

Na internetu koupíte všechno. Třeba všemožné jammery, tedy rušičky, které zahltí daný rádiový kmitočet šumem a v nejbližším okolí vyřadí z provozu třeba GPS, signál mobilních operátorů, amatérských i profesionálních dronů a tak dále.

Podobné jammery, jejichž cena se pohybuje dle výkonu od desítek dolarů až po tisíce, jsou samozřejmě ve většině světa ilegální a mnohde s nimi úřady bojují zvláště na velkých komunikacích, kde vtipálkové ruší signál autonavigací.

Další kapitolou jsou pak rušičky, které dané pásmo nezahltí šumem, ale vlastním vysíláním. V našem seriálu Pojďme programovat elektroniku jsme si vyzkoušeli třeba FM štěnici, která zvuk přenášela v licencovaném pásmu, na kterém vysílají běžné rozhlasové stanice.

Kdyby si tedy v daný okamžik chtěli třeba sousedé naladit Radiožurnál, na jehož frekvenci by vysílala i FM štěnice, namísto zpravodajského bloku by slyšeli úplně něco jiného.

A přesně s tím se nyní potýká malé rádio Mansfield 103,2 ze severní Anglie, neznámý agresor totiž už nějaký čas ohrožuje jeho vysílání, které pirátsky ruší vulgární písničkou Winker’s Song ze 70. let. Už si ji prý začaly pobrukovat i tamní děti, což je zvláště pikantní, věnuje se totiž masturbaci. Případ už řeší britský telekomunikační úřad, který hodlá nezdvořáka konečně polapit.

Ostatně zde je třeba zdůraznit, že stejně může u pirátského vysílání zakročit i tuzemský ČTÚ, který má technické kapacity k tomu, aby odhalil přesnou polohu třebas amatérských vysílačů, které ruší licencované signály, případně příliš zatěžují 433MHz kmitočty, na kterých běží i každodenní drobná bezdrátová zařízení počínaje domácími meteostanicemi a konče dálkovými ovladači vrat.

Vyzkoušeli jsme softwarovou rušičku Wi-Fi, která odpojila od sítě telefon s Androidem:

Diskuze (9) Další článek: Jak internet věcí a strojové učení změnilo nejznámější cyklistický závod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,