Technologie | Programování

VibWrite promění hloupé domovní dveře v dotykovou vrstvu. Stačí na ně zaklepat a odemknou se

Co kdybyste odemkli vchodové dveře prostým poklepáním prsty na jejich lakovaný dřevěný povrch? Technicky je to možné, skupinka inženýrů z Rutgersovy univerzity se totiž pochlubila se svým experimentem VibWrite (PDF).

Princip je jednoduchý a samotný hardware by složil dohromady každý pravidelný čtenář našeho seriálu Pojďme programovat elektroniku.

Na ploše dveří je umístěný speciální aktuátor, který vibruje podobně jako telefon. Tyto vibrace se šíří hmotou, načež je zachytí drobný piezoelektrický snímač za pár korun. Promění je na slabý elektrický signál, který následně znásobí zesilovač a zpracuje čip.

989381203
I hloupé dveře se díky snímači vibrací promění v dotykovou vrstvu

Když se takových dveří dotknete, způsobí to změnu v šíření vibračních vln, která se projeví i na snímači. Jelikož charakter změny odpovídá tomu, kde a jak se dveří dotknete, bylo by možné vytvořit třeba dotyková gesta a zámek podobný při odemykání displeje telefonu. Jednoduše vyťukáte gesto a elektronický zámek odemkne.

A přesně tak funguje experiment VibWrite, který transformuje vibrace na kód. Nutno ovšem podotknout, že se jedná skutečně pouze o akademický experiment a není vůbec jisté, jestli má komerční potenciál. V každém případě ukazuje, že jako dotyková plocha může s trochou píle a čistě teoreticky posloužit opravdu cokoliv.

Diskuze (7) Další článek: Falešnou aplikaci WhatsApp si stáhlo přes milion uživatelů. Servírovala jim reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,