Většina obvinění proti tvůrci WikiLeaks padla. V úkrytu však musí zůstat

Protivládní aktivista a šéfredaktor kontroverzní stránky WikiLeaks Julian Assange unikl třem obviněním ze sexuálního obtěžování. Jak informuje magazín The Atlantic, ve Švédsku se po pěti letech staly promlčenými. O celkovém vítězství však Australan ukrývající na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zatím mluvit nemůže. Čelí totiž obvinění ze znásilnění, kde je promlčecí doba stanovena na deset let a vyprší tedy až v srpnu 2020.

487478477 
Julian Assange na ekvádorské ambasádě v Londýně
(foto: David G Silvers, Wikimedia, CC BY-SA 2.0)

Zakladatel WikiLeaks všechna obvinění popřel. Odmítl se dostavit k výslechu do Švédska, přičemž jeho obhajoba využila možnosti obrátit se na nejvyšší soud s žádostí o zrušení zatykače. Ta však byla následně zamítnuta.

Může se zdát, že Assangeovi stačí přečkat následující roky na velvyslanectví v Londýně, kde se setkává s návštěvníky a komunikuje s okolním světem prostřednictvím internetu. Ve skutečnosti je to jinak. I po promlčení posledního obvinění ho britská policie může zatknout za porušení podmínek kauce, čehož se dopustil před třemi lety samotným odjezdem na ambasádu.

V případě, že by Assange opustil svůj úkryt, je britská policie připravena ho zatknout a následně vydat Švédsku. Zároveň není vyloučeno, že se dostane do rukou Spojených států, které jej mohou soudit za jeden z největších úniků tajných informací v dějinách.

Tím pádem by šéfredaktor WikiLeaks mohl čelit dokonce trestu smrti, což však Švédsko ani Velká Británie neschvalují. Jejich podmínka na vydání je, že nebude v ohrožení života. 

Tvůrce WikiLeaks věří, že se vše vyřeší v následujících dvou letech. Stále se však obává zatčení a v neposlední řadě i smrti.

Situaci přiblíží nový dokument

Není tajemstvím, že Assange úzce spolupracuje s bývalým agentem Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwardem Snowdenem. Rozsáhlý rozhovor s Assangem pro The Times, které zprostředkoval Guardian, odhalil například skutečnost, že žádost o azyl v Rusku Snowdenovi poradil právě Assange.

„Snowden dával přednost Latinské Americe, ale moje rada byla požádat o azyl v Rusku, a to navzdory negativnímu PR země. Podle mého názoru by totiž v Latinské Americe čelil vysokému riziku, že jej na rozkaz CIA unesou. Po únosu by ho dokonce mohli i zabít,“ tvrdí v rozhovoru Assange.

Před necelým rokem nám příběh Snowden přiblížil dokumentární film Citizenfour. Postarala se o něj oscarová režisérka Laura Poitrasová, která v současnosti připravuje dokument Asylum právě o tvůrci WikiLeaks. Snímek se údajně začala natáčet již v roce 2012, tedy dříve než Citizenfour. Když informace o filmování zachytil Snowden, dostal nápad natočit vlastní dokument a kontaktoval přímo režisérku Poitrasovou.

Diskuze (18) Další článek: Vtípek: Google nasnímal, jak Seznam snímá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,