Mobilní telefon | Francie

Ve Francii zakážou školákům mobily. Chtějí snížit kyberšikanu a přimět děti hrát si venku

Nová legislativní úprava ve Francii, která byla součástí předvolebního programu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, zakáže žákům ve škole používat mobilní telefony nejen během vyučování, ale i během přestávek, informuje Sky News.

Omezení by mělo vstoupit v platnost od září příštího roku. Francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer si od změny slibuje zejména snížení kyberšikany na školách. Dalším důvodem pro zavedení opatření je snaha motivovat žáky, aby se během přestávek ve škole hráli venku.

„Děti si dnes během obědové přestávky vůbec nehrají venku. Namísto toho všechny sedí se smartphony v ruce, což je ze vzdělávacího pohledu problém,“ tvrdí ministr.

Ve Francii v současnosti platí zákaz používání smartphonů během vyučovacích hodin. Zpřísněná úprava však zakáže jejich použití i během přestávek, oběda nebo mezi vyučovacími hodinami.

Ministr školství Blanc upřesnil, že rozhodnutí vlády bylo provedeno v zájmu veřejného zdraví. Připustil však, že praktická stránka omezení ještě není zcela dořešena. Navrhuje, aby školy poskytly žákům skříňky, ve kterých si budou moci své mobilní telefony během vyučování bezpečně uložit.

Diskuze (28) Další článek: Apple investuje 390 milionů dolarů do Finisar, který vyvíjí speciální lasery pro AirPody i TrueDepth kameru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,