Byznys | Česko | Investice

Václav Klaus: Investovat do IT je největší plýtvání penězi

  • Bývalý prezident Václav Klaus se v rozhovoru pro ekonomický deník dotkl i oblasti IT
  • Jeho názory jsou značně rozporuplné
  • Investice do IT považuje za plýtvání penězi

Foto: Martin Strachoň, CC BY-SA 3.0

„Nejmylnější a nejchybnější investice jsou do IT. Je to největší plýtvání penězi,“ říká v aktuálním obsáhlém rozhovoru E15.cz bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Stále má docela silné slovo, proto jeho názory vzbuzují společenské ohlasy. A podobně jako v jiných tématech, se Václav Klaus pustil i v oblasti IT do ostré kontroverze.

Jakožto zástupce největšího českého IT média mě tento rozhovor s Václavem Klausem nenechal chladným, přečtěte si jeho celé odpovědi na otázky týkající se IT investic níže. Vyplývá z nich, že podle představ Václava Klause se investice do IT týkají de facto pouze zbytečné aktualizace softwaru. Z jeho odpovědí lze vyčíst podivuhodnou představu, že „IT“ představuje jen nástroje pro rozvoj ostatních segmentů průmyslu, ale samotný IT segment jakoby peníze neprodukoval.

Obdivuhodný je ovšem i názor, že nejnovější Windows 10 nezvýší produktivitu ekonomiky oproti „Windows s číslem 9“ (ať už je tím myšleno cokoli). Ano, pracovníci nebudou klikat rychleji, ale navázané systémy mohou běžet efektivněji a úspory či snížení rizik například z hlediska zabezpečení, jsou jednoznačné.

Odpovědi zřejmě cílily na český e-government, nelze přece přehlédnout ekonomické úspěchy českých IT firem jako jsou AVG, Kiwi, Jablotron, STRV, GoodData, Zoner a dalších. Václav Klaus by měl v tom případě pravdu v tom, že investice do českého e-governmentu jsou leckdy rozporuplné a bez viditelného efektu. Jenže to není problém samotných investic do IT technologií, ale neschopnosti některých státních institucí jejich smysluplné a korektní realizace.

Celý rozhovor si můžete přečíst na E15.cz, zde jsou odpovědi týkající se IT:

Česká ekonomika roste. Je to ale zdravý růst, nebo je to částečně pozůstatek uměle vytvořeného prostředí?

Rozhodující je, že růst je. Vytváří poptávku, příjem, mzdy, zisky. Umožňuje, aby si za mzdy lidé něco kupovali a podniky aby za zisky někde investovaly. Jsem proti kádrování ekonomického růstu některými moudrými soudruhy ekonomy – centrálními plánovači starého typu. Často je to mladá generace, která si myslí, že se roste špatně, ve špatných odvětvích. Podle nich, když to není do IT, je to špatně. To neberu. Navíc nejmylnější a nejchybnější investice jsou do IT. Je to největší plýtvání penězi.

Ano?

Chápu, že Windows 10 je lepší než ťukání na psacím stroji v roce 1950 a produktivitu to nepochybně zvyšuje. Ale že by to zvýšilo o milimetr produktivitu české ekonomiky oproti Windows s číslem 9? Zvýšení nula, efekt nulový.

Myslím, že největší ztrátová investice je naskočení na iluzi této IT ekonomiky a nadměrné investování tímto směrem. Nemám v tom naprosto originální názor, je významná škola ekonomických teoretiků a analytiků ve světě, kteří tento názor zastávají.

Stejným způsobem odmítám kádrování typu montovna–nemontovna. To je politická nadávka, ale není to ekonomická analýza.

Přece vyrábím, produkuji a pokouším se prodat, eventuálně vyvézt to, v čem mám komparativní výhodu. Nemám ji ve frázích o IT, ale v tom, že umím vyrábět něco, po čem je ve světě poptávka.

Diskuze (175) Další článek: Jak zlepšit paměť: výzva pro počítačové pionýry Tauscheka, Wanga a Wrighta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,