Technologie | Software | Virtuální realita

V Praze proběhla virtuální výstava pro nevidomé, stačily jen hmatové rukavice

V Praze proběhla unikátní výstava Touching Masterpieces primárně určená pro nevidomé a lidi s poruchami zraku. Jenže díky technologickému řešení se jednalo o zajímavou akci i pro všechny ostatní. Díky speciálním rukavicím můžete sáhnout na 3D modely světoznámých exponátů ve virtuální realitě.

Výstava si odbyla svou premiéru minulý týden v klášteře sv. Anežky v Praze a trvala bohužel jen dva dny. Rukavice fungují na bázi tzv. aktuátorů, systému vibračních bodů, které reagují na signály přijímané senzorem na zápěstí. Počítač vyhodnotí, kde se v konkrétní chvíli dotýkáte virtuálního uměleckého díla a vyšle signál do potřebného bodu na vašich prstech či dlaních. Tím můžete cítit dotek a dokonce i jemné detaily, jako je druh povrchu či texturu materiálu.

V současné době jsou k mání pouze tři modely historického umění - soška Nefertiti, Venuše Mélská a socha Davida. Není ale vyloučené, že se sbírka bude postupně rozšiřovat.

Projekt má na svědomí španělský startup Neurodigital Technologies, který v roce 2015 uspěl na Kickstarteru. Firma dokonce uvolnila 3D modely pro veřejné využití na svých internetových stránkách, aby je mohly použít pro své účely i další vývojáři.

Diskuze (2) Další článek: Apple Music má novou sekci pro hudební videa a klipy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,