Linux | Bezpečnost

V Linuxu byla objevena díra. V systému je už sedm let a hackeři ji teď aktivně využívají

Hackeři začali zneužívat zranitelnosti operačního systému Linux, která byla zveřejněna před pár týdny a týká se síťového řešení Samba. Zranitelné systémy přeměňují na těžební stroje generující kryptoměny. Bližší informace o hrozbě zveřejnil web Bleeping Computer.

Kritická zranitelnost v populárním síťovém řešení Samba byla odhalena na konci května, přičemž postihuje všechny verze od 3.5.0, která byla uvolněna už v roce 2010. Uvedená chyba umožňuje získání plné kontroly nad ohroženým počítačem nebo serverem.

Napadené systémy těží kryptoměnu

Vývojáři Samby už chybu opravili. Záplaty byly průběžně zveřejněny také pro různé linuxové distribuce a díru je možné zacelit dokonce jen jediným řádkem v konfiguračním souboru. Přesto jsou útočníci úspěšní a našli dostatek neopravených systémů, které jim teď vytvářejí zisk.

Bezpečnostní experti ze společnosti Kaspersky Lab zachytili krátce po zveřejnění detailů o zranitelnosti první útok, který ji dokázal úspěšně zneužít. V první fázi získali přístup do zranitelného linuxového systému, ve kterém experimentálně vytvořili textový soubor složený z osmi náhodných symbolů. Pokud byl pokus úspěšný, znamenalo to, že hackeři mají potřebné povolení a nic jim nestojí v cestě.

Následně proběhla samotná infekce složená z dvojice modulů. "CblRWuoCc.so" vytvořil komplexní zadní vrátka, které mimo jiné obsahují i ​​software CPUminer určený pro generování kryptoměn.

"INAebsGB.so" je reverzní příkazový řádek poskytující vzdálený přístup k infikovanému systému. Prostřednictvím něj lze do počítače nainstalovat další malware, provádět jiné záškodnické aktivity nebo jen kontrolovat a měnit nastavení těžebního softwaru.

Jak vydělat šest tisíc za den

Jelikož je generování kryptoměn velmi náročné na výpočetní výkon, není překvapením, že různé organizované skupiny využívají množství zranitelných systémů právě pro tento účel. Za vše hovoří úvodní zisk autorů této kampaně. V době analýzy bylo na kontě útočníků celkově 98 XMR (alternativní kryptoměna, po přepočtu cca 125 tisíc korun), přičemž denní zisk činil cca 6 tisíc korun a stále průběžně stoupal.

531315572
Stav konta útočníků (zdroj: Kaspersky lab)

Zranitelnost byla opravena ve verzích 4.6.4, 4.5.10, 4.4.14 a v novějších. Pro verze 4.6.3, 4.5.9 a 4.4.13 byla uvolněna odpovídající záplata. Opravené verze zpřístupnili i tvůrci jednotlivých linuxových distribucí.

V případě, že nemůžete přejít na nejnovější verzi, respektive nainstalovat záplatu, stačí do konfiguračního souboru softwaru Samba (smb.conf) vložit následující řádek:

nt pipe support = no

Nakonec službu "smbd" restartujte a váš systém bude před uvedenou chybou chráněný.

Diskuze (92) Další článek: Elon Musk: Tesla je jedinou energetickou firmou, která uzavírá kruh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,