MacBook | Akumulátory

Uživateli se vznítil MacBook Pro. Na vině byla nafouknutá baterie

V nedávné minulosti jsme byli svědky příběhů o hořících telefonech, především těch s názvem Galaxy Note 7. Tentokrát však tuto nepříjemnou zkušenost zažil Daniel Dourvaris se svým MacBookem Pro z roku 2015. Jeho počítač se mu totiž vzňal během prohlížení internetových stránek. Celý incident podrobně popsal na svém blogu.

Jak Dourvaris uvádí, jedno odpoledne ležel na posteli a věnoval se surfování na internetu. Jeho MacBook se však náhle vypnul. Když Daniel svůj počítač opět zapnul, po pár vteřinách uslyšel syčení a následně začal z jeho zařízení stoupat bílý dým. Počítač se vzápětí vznítil.

Daniel vstal a hořící notebook chtěl zanést do koupelny, kde ho měl v úmyslu položit na kachličky, aby zabránil případným škodám z požáru. Netrvalo to však ani deset vteřin a hliníkové tělo zařízení se tak rozžhavilo, že si Daniel popálil prsty, přičemž musel počítač pustit na zem. Z notebooku se vyvalil hustý kouř a objevily se údajně i plameny.

Jak Daniel Dourvaris poznamenal, následkem požáru měl zakouřený celý dům a trvalo téměř hodinu, než rozpálený počítač vychladl.

Když pak odšrouboval zadní kryt, zjistil, že příčinou výbuchu zařízení byla nafouklá lithiová baterie, což je celkem jasně patrné i z fotografií. Oheň roztavil i základní desku, ventilátory a vše co se nacházelo v jejich blízkosti.

Komentář redakce

Informace pochází z blogu majitele dotčeného MacBooku a nelze ji tedy adekvátně ověřit. Nicméně fotografie působí jako dostatečný důkaz. Je na nich zcela zřetelně vidět, jak se akumulátor nafoukl a praskl jeho obal.

Na rozdíl od telefonů Note 7 není vzplanutí MacBooků nějak běžné, příčina by tedy mohla být ve vadném kusu akumulátoru, zároveň by mohl přispět i sám majitel. Pokud s notebookem pracoval v posteli a ucpal obě ventilační postranní štěrbiny ve spodní části (byť tvrdí, že ne), mohlo to způsobit přehřátí. Sice zasáhla ochrana a notebook se vypnul, ale pokud měl akumulátor nějakou vadu, mohlo to přispět k nevratné reakci.

Diskuze (26) Další článek: Nvidia GTX 1080 Ti oficiálně: vyšší výkon než Titan X a překvapivá cena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,