Hudba, filmy, seriály | Pirátství | Ochranný svaz autorský (OSA)

Už ne jen disky a flešky, OSA chce zavést poplatky za možnost kopírování i na mobilní telefony

Ochranný svaz autorský (OSA) navrhuje zavést tzv. kompenzační autorské poplatky nově i za mobilní telefony. Předně je potřeba říct, že tato myšlenka není nová, pouze prochází další vlnou medializace. A velmi pěkně se tématem zabývá Český Rozhlas – v rozhovoru proti sobě postavil šéfa Ochranného svazu autorského Romana Strejčka a druhého místopředsedu České pirátské strany Martina Šmídu.

Strejček řekl, že mobilní telefony by neměly být výjimkou a mělo by se za ně platit podobně jako za flashdisky. Jako nejlepší model zpoplatnění vidí jednorázový poplatek, který by byl součástí kupní ceny nového přístroje. Jeho výše by se mohla vypočítávat podle kapacity interní paměti.

Jako příklad uvedl 1,50 Kč za 1 GB. To by v případě 16GB smartphonů vycházelo na 24 Kč, strop by byl nastaven na 90 Kč. Strejček tyto částky vzhledem k ceně telefonů označil za zanedbatelné. Pro OSA pochopitelně zanedbatelné nejsou, pokud je vynásobíme počtem prodaných přístrojů.

Šmída oponuje, že jde o presumpci viny, celý koncept poplatku je absurdní a nejde jen o to, že se platí i za média, na která se hudební soubory nikdy nedostanou.

Bude vás také zajímat:

Diskuze (62) Další článek: Startup Upgraded.io vám zajistí, že budete mít vždy ten nejnovější telefon, tablet a další zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,