Bezpečnost | Hacking

Útočníci obejdou i autorizační SMS z banky. Stačí jim k tomu Facebook

Česká spořitelna varuje před útočníky, kteří využívají Facebook pro získání autorizačních kódů internetového bankovnictví. Ty jsou standardně doručovány formou textové zprávy. Pokud se například díky phishingu dostanou přes přihlašovací formulář do správy účtu, stále jim budou scházet potvrzovací kódy, které by jim umožnily přeposlat peníze na vlastní účty.

Pro jejich vylákání využívají triviálního triku na Facebooku. Uživateli napíší zprávu s tím, že jim jejich vlastní zpráva nedorazila a zda ji mohou nechat poslat na telefon oběti. Té sice autorizační SMS dorazí, nicméně s kódem k vlastnímu účtu. Pokud jej potom útočníkovi přepošle, nic mu nebrání ve vykradení účtu. Pro věrohodnější postup může útočník použít kradený účet na Facebooku, takže si oběť myslí, že opravdu komunikuje se svým kamarádem.

ukazka_zadosti_opreposlani_sms.png
Ukázka zprávy na Facebooku, která má od oběti vylákat autorizační kód z SMS
(zdroj: Česká spořitelna)

Podobné podvody, které obsahují prvky sociálního inženýrství nebo znalostního hackingu ostatně v létě přiměly americký bezpečnostní úřad prohlásit ověřování pomocí SMS za nedostatečné. Náhradou by se v budoucnu měly stát autorizační aplikace nebo biometrická autentizace:

Diskuze (42) Další článek: Zotac Magnus EN1080: nejvýkonnější minipočítač v krabičce obsahuje čtyřjádro a grafiku GeForce GTX 1080

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,