Úpravy počítačových skříní: nebojte se jich!

Chcete být originální? Potřebujete skříň udělanou přesně na míru? Vítejte v oblasti casemoddingu. Do této stále populárnější oblasti PC nahlíží stále více uživatelů, a tak si dnes ukážeme, jak připravit jeden nepříliš náročný, ale i tak efektivní casemodding.

Jak to celé začalo?

Související odkazy

Slovník
IDE
JPG
LCD
PCI
plotter
USB

Ačkoliv se to možná nezdá, tak hlavním důvodem bylo zlepšení mojí sestavy ze stránky výkonnostní. Ano, vím že casemodding nemá s výkonem PC asi nic společného, ale abych mohl dát novou základní desku, tak jsem musel koupit zdroj a když už bych kupoval zdroj, tak nejlépe v nějakém setu (case a zdroj). Kamarád mi za 350 Kč nabídl celkem solidní bigtower s ATX zdrojem a odnímatelnými bočnicemi.

Proč bigtower? Důvodů bylo několik. Počítač bude stát levou stranou u zdi, takže o průhledné bočnici nemělo smysl uvažovat. Chtěl jsem tedy zapůsobit alespoň velikostí celé case. S tímto důvodem souvisí ten druhý, PC mi stojí na zemi a výška bigtoweru je skoro stejná jako stůl, tedy prostě jiná volba snad ani být nemohla.

Při shánění součástek byl největší problém s větráčky, katodami, zdrojem a displejem. Třeba takové katody a větráčky mám z Německa, ba dokonce každé z jiného obchodu, ostatní věci se vesměs daly sehnat v ČR. Pokud člověk nemá přesné rozměry všech komponent, tak nemůže začít řezat přesné otvory, což je u casemodding velice důležité.

   

   

Takto asi vypadal bigtower na začátku

Řezání? Není se čeho bát

Pro někoho noční můra a pro někoho zase běžná záležitost. Dle mého názoru je nejdůležitější si vše pořádně promyslet a nejlépe i narýsovat přímo na case. Tedy i zde platí přísloví: Dvakrát měř, jednou řež. S plastem se pracuje celkem dobře, ale horší je kov, obzvláště ten u mého casu byl velice kvalitní, což dokládá to, že celý bigtower vážil asi 11 kg.

Jak probíhalo samotné vyřezávání? Navrtal jsem si několik otvorů vedle sebe a potom jsem ten plech zhruba vystřihl nůžkami na plech. Následovalo dobroušení pilníkem, takže je vcelku jedno, zda to vyvrtáte celé vrtačkou či vystřihnete, ale dopilování je prostě nutné. To samé jsem udělal i u jiných menších otvorů, o kterých se ještě zmíním později.

   

Toto jsou ještě nevypilované otvory

Odhlučnění a elektronika, vyrobte si sami!

Jelikož jsem pořád čekal na příchod větráčků a katod z Německa, tak jsem se začal věnovat otázce odhlučnění. Přečetl jsem desítky diskusí a jako nejlepší (i vcelku levné) se mi jevilo řešení pomocí silonového koberce, nejlépe s gumovým podlepením, což jsem vyřešil pomocí starého polyuretanu. Nejprve jsem se snažil vystlat opravdu celý case, jak je vidět z fotek. Ale pří konečné fázi (osazování casu komponenty) jsem tuto plochu zredukoval, kvůli upevnění některých věcí a lepšímu čištění case od prachu. Dále jsem pod větráčky umístil gumové podložky, abych tak zabránil přechodu vibrací z větráčku na plechovou case.

 

Polyuretan jsem přilepil k koberci pomoci Chemoprenu a k case jsem vše přilepil pomocí oboustranné izolepy

Elektronice jsem věnoval celkem dost času a nejednou jsem i něco předělával. Tedy začnu od regulace otáček větráčků, která je řešená pomoci proměnných odporů (rezistorů).

Schéma zapojení:

Více naleznete na těchto stránkách, kde najdete i kontrérní hodnoty součástek.

Dále jsem udělal vypínače na LCD a aby to vše bylo snadno zapojitelné, tak jsem to napájel pouze přes jeden molex. Při prvních testech bylo všechno v pořádku, ale jelikož to bylo vše v case umístěné jenom provizorně, tak jsem chtěl šroubovákem (kovovým) narovnat jednu diodu, ovšem tím jsem to dokonale zkratoval. A protože mám 550W zdroj, tak proud 25 A už moje „drátky“ nevydrželi, a tak se přepálily.

 

Tady jsou nějaké ukázky toho mého „moddingu“ drátů :-)

Po této nemilé zkušenosti jsem celý obvod ochránil dvěma pojistkami. Displej je napájen jen 5V, tedy i tam jsem radši dal pojistku. Pojistka na 5V je 0,5A a na 12V je 1,5A, což bohatě dostačuje.

Pojistky jsou umístěny na zadní straně case

Lakování a lepení samolepek, aneb za málo peněz hodně muziky

Už od začátku tohoto casemodu jsem měl jasno v tom, že hlavní barva celého casu bude černá, která bude doplněna červenou, a to vše v matném provedení. Po pouhém nastříkaní černou barvou byla barva velice citlivá na odření, proto jsem se rozhodl celý case ještě přelakovat matným bezbarvým lakem ve spreji, což barvu perfektně chrání před jakýmkoliv poškození.

Jelikož jsem do bigtoweru nedával okno, tak jsem plochu na bočnicích oživil pomocí samolepek. Návrhy jsem si udělal sám v programu Zoner Callisto. S tímto návrhem jsem zašel do jedné reklamní agentury, kde mi nabídli možnosti zpracování. Nakonec jsem si vybral technologii vyříznutí pomocí plotteru, což mě kompletně vyšlo na necelých 150 Kč. Tyto samolepky byly speciálně zabalené, a tak s jejich nalepením nebyl žádný problém.

  

Je zde docela pěkně vidět rozdíl před použitím bezbarvého laku a po jeho aplikaci

Závěrečné sestavení a doladění posledních detailů

Obrácená maska case, tuto fotku sem dávám hlavně proto, aby bylo vidět, že vyznat se v jednotlivých kabelech není zas taková legrace. Ještě si povšimněte toho barevného kabelu vedoucího k FANu. Budu o něm ještě mluvit, takže potom pochopíte na co přesně je.

Tohle je bližší chaos kolem LCD. Všechno je řešené tak, aby se to dalo kdykoliv jednoduše odpojit a nemuselo se pájet (říkejme tomu "Hot-plug"). Sice je plno kabelů na fotce pevně připájeno, ale zase se dají odpojit na druhé straně kabelu, některé jsou odpojitelné na každém konci (LCD).

Na vršku této fotky můžete vidět řadu horních diod, každá soustava diod má ještě regulování pomocí 2k ohm trimrů, které jsou schované pod předním krytem (viz. předchozí fotka, ještě lépe je to vidět na jiné fotce, na kterou vás ještě upozorním).

Tohle už je začátek osazování case komponenty. Tady bych poukázal na alespoň nějakou snahu trochu zamaskovat kabely. Do casu jsem udělal otvory, které jsou o něco větší než molex a to na vršku (tam kde vede těch několik šedých kabelů) pro zavedení kabelů do zadní části case (FAN, pojistky, diody). Další otvor je na boku, kterým je protažen kabel na LCD a dále zde vedou 2 kabely do spodní části case (katody, fan), které jsou ale úplně schované za hranou kostry case.

Kompletně osazené PC. Začnu od vrchu, kde je vidět, jak jsou krásně chlazeny 2 HDD, které opravdu skoro dosedají na větrák. Dále je v rohu zapojení pojistek (opět provedení ve formě nacvaknutí konektoru, Hot-plug), pro které jsem se rozhodl po menší havárce, o které jsem psal výše. Na boxu pro HDD je ještě pytlík s náhradními pojistkami. IDE kabely plánuji do budoucna upravit na kulaté, ale zatím nemám vhodné flexo.

Nalevo od CPU je vidět další provedení Hot-plig kabelů ala černý Cinch. A hned pod ním vyvedení USB portu na zadní panel, aby nezabíral místo na PCI slotech. Ten druhý je vyvedený na přední pravý bok (to ještě ukážu na další fotce). A na spodu case se najednou objevuje molex, který napájí katody (to je ten, co jsem sem vedl skrytě za hranou kostry case). No a invertor katod, je samozřejmě také hot-plug, tentokrát pomocí suchého zipu.

Ke katodám se vrátím později. Jak už je z předchozího popisu známo, tak jsem se snažil case i trochu odhlučnit, tedy na každé bočnici je koberec a na zadní stěně asi 2mm polyuretan. Na dno casu jsem nakonec nic nedával, protože by se to tam špatně umísťovalo a navíc prach klesá k spodu case a luxovat každý týden case to se mi opravdu nechce. Avšak "strop" je poctivě vykobercovaný.

Zde už je vidět bigtower v plné kráse. Předem upozorním, že takové ty bíle pruhy apod. nejsou špatně obarvené plochy (kvalitu obarvení můžete posoudit z jiných fotek), ale zvláštní odlesky, které jsou podtrženy JPG kompresí. Na této fotce bych ještě popsal funkce jednotlivých vypínačů, tedy budu je popisovat od leva do prava. Vypínač č. 1 slouží k vypnutí zadního FANu, při vypnutí také zhasne kontrolní dioda. Vypínač č. 2 slouží k vypnutí předního FAN. Vypínač č. 3 k vypnutí LCD displeye (včetně podsvícení) a vypínač č. 4 k vypnutí obou katod. Rezistory (česky proměnné odpory; to je to stříbrné) slouží k regulaci obou FANů od 5V do 12V.

Tak a tady máme PC z druhé strany. Z této fotky si můžete udělat takový obecný přehled popisovaných detailů.

A nyní už zapojené PC.

To samé, ale bez katod.

Toto je skoro totožný snímek jako ten předchozí, akorát že jsou ještě rozsvícené diody, které jak už jsem psal se dají plynuje regulovat. A ta regulace je vidět nad předním větrákem, tedy krásně schovaná avšak stále dobře dostupná. Detail tohoto místa bude ještě na další fotce. Tedy zpět k diodám, které jsou na vršku (5 kusů) a potom na spodu (4 kusy), ovšem ty ale nejsou vidět pokud svítí katody. Další 4 kusy jsou vzadu nad všemi konektory, to bude ještě vidět na další fotce. A poslední čtveřice je "ve zdroji", tedy ne uvnitř, ale nasvicují vnitřek zdroje.

A tady už je to slíbené nasvícení zadních konektorů, což vypadá opravdu přesně tak, jak jsem chtěl, tedy od kabelů vniká zajímavé světlo, které navíc ještě pěkně osvětlí případné vypojování/zapojování kabelů.

No a tady je stealth mechanika, udělal jsem ji stealth hlavně proto, že má ještě regulaci hlasitosti a další knoflíky a to se mi opravdu barvit nechtělo. A nad stealth vyvalí oči opravdu každý, takže i to mělo svůj podíl na rozhodování.

Stealth mechanika: je normální mechanika, na kterou je přilepena upravená záslepka, tedy když se mechanika zasune, tak vůbec není poznat, že v case nějakou mechaniku máte. Vysouvá se tak, že stiskneme záslepku.

Vyúčtování

  • Displej MC2004B/SYL-H 399 Kč
  • Laky červený matný+bezbarvý matný (400 ml) 159 Kč
  • 2x samolepka (plotr) 41 x 35 cm 120 Kč
  • Bigtower ATX case (od kamaráda) 350 Kč
  • 2x IDE kabel, ATA 133, 80 žil, 90 cm, plochý 171,5 Kč
  • Revoltec Katoda Twinset RED (investor+2 x 30 cm katoda) 195 Kč
  • 2x Revoltec Dark RED 120mm (fany) 457 Kč
  • Šrouby s hlavičkou pro šroubování rukou (chróm) (4 kusy) 54,5 Kč
  • Zdroj LC Power 550W Super Silent 1298 Kč
  • Oboustranná izolepa (10 m) 40 Kč
  • Elektronika + další menší spotřební materiál (rezistory, tlačítka, konektory atd.) 556 Kč
    Celkem: 3700 Kč

Zde jsou lépe vidět už zmiňované trimry a potom vypínač. Jak jsem ho dělal na poslední chvíli, tak jsem ještě zapomněl zabarvit tu díru po něm, tedy proto bílé okraje, ale je to schované, a tak to nebude vidět. Vypínač slouží k zapínání diod.

LCD displej, aneb hodně dobrá „vychytávka“

Jak si to doma vyrobit? Není to nic složitého. Jako displej jsem použil MC2004B/SYL-H., který jsem koupil v GME. Je to čtyřřádkový displej po 20 znacích s podsvícením. Pěkný návod, jak to vše zapojit, je třeba zde.

Na LCD lze zobrazovat např. využití CPU, RAM, HDD, datový přenos, uptime, hodiny, teploty, informace z přehrávače (Winampu) atd. K zobrazení používám program JaLCD, který podporuje i zásuvné moduly. Jde sice o složitější program, ale zase toho nabízí opravdu hodně, včetně vytváření podmínek apod (dobře viditelné na videu).

Závěr

S casemodem jsem spokojen. Sice moje první představy byly jiné, ale nakonec je to snad ještě lepší! Tento casemod nepřinesl pouze zkrášlení mého pokoje, ale díky dvojici 120mm větrákům se mi i velice zlepšily teploty jednotlivých komponent. Dříve nevětraný middle tower měl na CPU 53 °C; čipová sada 37 °C a HDD 45 °C. A nyní má CPU 40 °C, čipová sada má 21°C a HDD má 28 °C. Váha celého osazeného case je 25 kilogramů.

Diskuze (134) Další článek: Microsoft žaluje Google a svého bývalého zaměstnance

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,