Internet | Připojení k internetu | UPC

UPC se chlubí: Naši surfaři stahují v průměru rychlostí 136 Mb/s. A co vy?

Kabelový operátor UPC se pochlubil, že jeho zákazníci v prosinci překonali metu 130 Mb/s (přesně 136,4 Mb/s) v průměrné rychlosti stahování. V prosinci 2015 to bylo 93,9 Mb/s, v průměru si tedy surfaři u tohoto operátora polepšili o 45 %.

738516826
Zákazníci jsou podle UPC velmi nadstandardní rychlíci

UPC dnes díky modernizaci své infrastruktury nabízí poměrně vysokou rychlost stahování až 300 Mb/s. Jistě, mnoho optických operátorů nabízí domácím zákazníkům i magický gigabit, nicméně u těch celorepublikových, kteří mají připojení téměř v každém větším městě, už to tak samozřejmé není.

UPC v číslech

Operátor na sklonku minulého roku nabízel připojení k internetu 465 700 zákazníkům.

Kde to však oproti rychlým symetrickým připojením v případě UPC skřípe, je už tradičně mnohem pomalejší rychlost nahrávání – upload. UPC prioritizuje šířku pásma pro stahování, takže pro nahrávání toho už tolik nezbývá. Tomu odpovídá i prosincový průměr 17,7 Mb/s. Sice je meziročně o 30 % vyšší, nicméně každý, kdo ve velké míře používá třeba webové disky jako Dropbox, Google Drive, One Drive, nebo nahrává videa na YouTube (nedej bože z mobilu s podporou 4K záznamu), dobře ví, že to je málo. Ostatně tyto náročné cloudové služby dnes umožňují nahrávat data rychlostmi v řádu mnoha desítek Mb/s.

36424147
Čím vyšší rychlost, tím více stažených dat, potvrzuje UPC

UPC se pochlubilo ještě dalšími statistikami. Třeba objemem přenesených dat podle tarifu. Není překvapením, že koreluje právě s rychlostmi. Takže zatímco u tarifu 300+ (300 Mb/s) stáhne většina surfařů 10-200 GB, u nejpomalejšího tarifu 30+ to je naopak 1-10 GB.

Diskuze (65) Další článek: Amerika chce elektromagnetickou munici, dělostřelectvo by pak mohlo útočit na elektroniku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,