Umělá inteligence od Facebooku chápe, co se děje ve videu

Umělá inteligence a rozpoznávání smyslu textu, obrazu i videa – to je výzva, kterou potřebují rozlousknout všichni velcí internetoví hráči, jejichž datacentra se prohýbají pod náporem uživatelských dat. Platí to především o Googlu, ale také Microsoftu a Facebooku.

Poslední zmíněný na včera na vývojářské konferenci F8 prezentoval své pokroky. Jeho experimentální technologie například dokáže rozpoznat bezmála 500 sportovních aktivit ve videu a to včetně nuancí. Například dokáže rozlišit, jestli se ve videu hraje hokej, nebo se jedná o rychlobruslení a s jakou mírou pravděpodobnosti si to AI od Facebooku myslí.

Něco podobného potřebuje Facebook jako sůl, počet nahrávaných skečů na sociální síť se totiž neustále zvyšuje, a pokud by Facebook dokázal rozpoznat, co tato videa nejspíše obsahují, může je označovat klíčovými slovy pro lepší dohledání a katalogizaci.

Jednou tedy na Facebook nahrajete třeba krátké video z oslavy narozenin svého mopse a Facebook automaticky připojí hashtagy #mops, #narozeniny aj.

Facebook zapracoval i na porozumění textu, což ukazuje další video. Inženýři nejprve dali AI přečíst Pána prstenů a pak se mohli softwaru v přirozeném jazyce všemožně dotazovat a AI ji, skutečně odpovídala, protože pochopila děj knihy.

Some of the leading minds in AI research are working at Facebook to build intelligent machines. One of the group's more recent advances is a technology called Memory Networks, which enables a machine to perform relatively sophisticated question answering, as in this example of a machine answering questions about a Lord of the Rings synopsis.

Posted by Facebook Engineering on 26. březen 2015

Když k tomu všemu připočtete ještě letošní nákup (nejen) hlasové technologie Wit.ai, Facebook má našlápnuto k tomu, aby časem představil vlastní odpověď na Siri, Cortanu a Google Now.  

Diskuze (18) Další článek: Facebook představil své laserové drony Aquila

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,