Technologie | Umělá inteligence | Bezpečnost | Automobily

Umělá inteligence do auta jinak: kamery nekoukají ven, ale dovnitř

Současné automobilky se snaží využívat umělou inteligenci pro zpracování dat z okolí vozu za účelem jeho autonomního řízení. Firma Affectiva minulý týden ukázala zcela novou bezpečnostní platformu pro auta, která využívá umělou inteligenci ke zpracování dat z kamer uvnitř vozu. Sleduje totiž řidiče i zbytek posádky.

V zásadě by mělo jít o chytrého asistenta, který bude sledovat řidiče na cestách a kontrolovat celou řadu parametrů. Počítač bude vědět, jak moc jste unaveni, zda dáváte pozor, kam během jízdy koukáte, či jestli vás něco nerozptyluje. Vše potom zhodnotí a bude vás upozorňovat a korigovat, abyste řídili co nejbezpečněji.

Platforma nese název Automotive AI a výrobce se snaží ji navrhnout takovým způsobem, aby ji mohly využívat různé automobilky, přizpůsobovat ji svým potřebám a vozidlům.

Jádrem platformy je tzv. Emotion AI, které dokáže rozpoznat celou řadu lidských emocí podle výrazu obličeje. Pokud jste ospalí, bude to vědět. Jste-li rozrušeni či naštvaní, vše má vliv na rychlost vašich reakcí při řízení, takže by umělá inteligence doporučila podstoupit některé kroky pro uklidnění.

Automotive AI přitom dokáže hlídat celou posádku a vyhodnotit, zda řidiče nadmíru rozptyluje někdo ze spolucestujících apod. Celá platforma pak může být implementována do palubního počítače a navázána na systémy autonomního řízení. Pokud řidič neuposlechne výzvy a za volantem usne, případně by ho potkaly nějaké akutní zdravotní komplikace, auto by převzalo řízení a bezpečně zastavilo.

Diskuze (8) Další článek: Návody k sestavování nábytku z IKEA leckdo nechápe. Takhle by mohla pomoci rozšířená realita

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,