Uber uzavřel spolupráci s Yandexem, chtějí společně ovládnout ruský trh se sdílenou jízdou

Uber teď zažil bouřlivé časy, které vyústily k odchodu zakladatele a šéfa Travise Kalanicka. Nyní ale oznámil další, tak trochu porážku, podobně jako tomu bylo v Číně, kde investoval miliardy dolarů a stále se mu nedařilo získat významný podíl na trhu se sdílenou jízdou. Nakonec se spojil s lokálním gigantem v této oblasti – DiDi.

Tentokrát je cílem Rusko, kde se spojil s obří technologickou společností Yandex, což je takový ruský Google. Yandex provozuje v Rusku platformu pro sdílenou jízdu pod označením Yandex Taxi.

Uber bude v rámci spolupráce investovat 225 milionů dolarů a Yandex pak 100 milionů dolarů do nově založené společnosti, ve které bude mít Yandex podíl 59,3 %, Uber 36,6 % (hodnota 1,4 miliardy dolarů), přičemž zaměstnanci si rozdělí 4,1 %.

Mezi cílové trhy bude kromě Ruska (16 měst) patřit i dalších pět velkých měst v zemích jako Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie a Kazachstán. Kromě sdílené jízdy plánuje Uber doručovat i jídlo v rámci své platformu UberEats, která je dostupná již na jiných trzích.

Spolupráce a všechny právní záležitosti by měly být připravené v posledním čtvrtletí tohoto roku.

V nedávném Týdnu Živě jsme řešili zákaz Uberu v Brně:

Váš názor Další článek: Facebook chce dostat virtuální realitu mezi masy. Příští rok vydá brýle Oculus za pět tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,